Nederland: Geld van de bank en in de oude sok

-AMSTERDAM- Nederland geldt als hét land van spaarders, zeker in Europa, al blijkt uit onderzoek van de Europese bank, dat de Duitsers in de regio Schwabenland, de kroon spannen.

Maar sparen levert steeds minder op. De laatste 10 jaar is de rente alleen maar gedaald, en er lijkt nog geen einde in zicht. Sterker nog, de kans dat er een negatieve rente komt ( U gaat dus dokken) lijkt steeds dichterbij te komen. Spaarders kijken met angst en beven naar hun eigen bank, nadat ABN AMRO deze week als eerste grote bank de spaarrente verlaagde naar 0 procent.

In november stond er in totaal 369 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen. Dat is gemiddeld ongeveer 21.000 euro per inwoner. In 2002 was dat nog de helft, terwijl de rente toen nog een onvoorstelbare 3 procent bedroeg.

De in Amsterdam gevestigde Nederlandse Bank noemt het opmerkelijk dat er ondanks een constante verlaging van de spaarrente, toch steeds meer gespaard werd in de afgelopen tien jaar. Daarnaast hebben ook grote aantallen huizenbezitters spaargeld gestoken in een versneld aflossen van de eigen hypotheek op de woning. De voornaamste reden om te blijven sparen is de angst voor beleggen (men heeft er te weinig kennis van) en men wil geld achter de hand hebben voor onvoorziene kosten en of tegenvallers, zo blijkt uit DNB-enquêtes.

Maar onderzoeken van DNB, banken en consumentenorganisaties tonen ook aan dat steeds meer mensen er aan denken hun spaargeld maar van de bank te halen. Het aanhouden van een spaarrekening die niets oplevert maar wel bankkosten met zich meebrengt is zinloos, thuis bewaren kost niets. Bij een negatieve rente denken nog meer mensen er over om het gespaarde thuis in veiligheid te brengen, aldus een enquête van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Een negatieve rente zit er aan te komen, ABN AMRO heeft  beloofd dat spaarders met tegoeden tot 100.000 euro nooit negatieve rente krijgen voorgerekend. ING durft die toezegging niet te doen. Rabobank is niet van plan om de rente onder de nul te brengen, maar kan “geen garantie afgeven dat het nooit zal gebeuren”, aldus een voorlichter. Staatsbank SNS geeft geen reactie en de snelgroeiende Regiobank wacht vooreerst de ontwikkelingen af.

De ontwikkelingen in de markt zijn niet best. In Duitsland stijgt het aantal werklozen alweer een tijdje. De handelsoorlog Amerika-China doet ook geen goed. Stijgende olieprijzen zijn funest. De leegstand van winkelpanden is in 2019 weer toegenomen, voor het eerst sinds 2015, 7 procent van alle winkelpanden staat nu leeg. Nederland telt ongeveer 90.000 winkels.

Geld thuis opbergen brengt het wakker worden van inbrekers met zich mee. Voor hen breken ‘gouden tijden’ aan. Een wereldwijde herbezinning lijkt nu meer dan ooit aan de orde. Consuminderen kan geen kwaad.

Geef een reactie op dit artikel