Nederland mogelijk al in 2025 van het gas af

 Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat ligt voor op schema met het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. De verwachting is dat de gaswinning op zijn vroegst in 2025 naar nul kan. Dat is vijf jaar eerder dan verwacht. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiebes dat de gaswinning al vanaf 2023 onder de vijf miljard kuub gas per jaar komt. Volgens directeur Bart Jan Hoevers van Gasunie betekent dit dat de deadline om van het Groningen-gas af te gaan eerder wordt bereikt. ‘Ik zet op 2025 en niet langer op 2030’, zegt Hoevers.

Een exacte datum kan nog niet worden geprikt. Het kan zijn dat in het geval van extreem koude winters Groningen nog wel moet bijspringen om Nederland te voorzien van gas. ‘Wij gaan nu onderzoeken welke bijdrage dan nog geleverd moet worden’, zegt Hoevers.

Grootverbruikers verplicht van gas af

De versnelling is mogelijk doordat minister Wiebes onder meer negen industriële grootverbruikers nu verplicht om voor 2022 geen gebruik meer te maken van Groningen-gas. Het gaat om bedrijven in de chemische industrie, electriciteitscentrales en de hoogovens die samen meer dan 3 miljard kuub gas uit Groningen verstoken.

Stikstoffabriek Noord Nederland op schema

Daarnaast ligt de bouw van de stikstoffabriek op schema, net als de afbouw van de gasexport naar landen als Duitsland, België en Frankrijk. Tot de stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek klaar is, kan Gasunie meer stikstof uit Noord-Holland halen. Stikstof is nodig om gas uit kleine velden en andere landen om te zetten naar dezelfde kwaliteit als het Groningen-gas.

Eind maart dit jaar liet Wiebes weten dat de gaskraan voor 2030 dicht moet. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen moet de winning zo snel mogelijk onder de 12 miljard kuub gas per jaar zitten, omdat dat, volgens de laatste stand, een veilig niveau is, hoewel deskundigen hier nog wel vraagtekens plaatsen. (MB)

Foto: gasvelden in Nederland 2018 wikimedia.

Geef een reactie op dit artikel