Nog meer lege winkelpanden: Weer klap voor winkelstraten: drie modeketens sluiten de deur

-ZWOLLE- Het jaar 2020 begint met een klap voor de winkelstraat. Blokker sluit slecht draaiende winkels, nu reeds voor de tweede keer en de modezaken: Didi, Steps en Promiss, zullen de deur sluiten. Moederbedrijf FNG maakte bekend dat alle 14 Promiss-filialen en 38 van de 50 Steps-winkels dit voorjaar dichtgaan. Voor Didi valt het doek waarschijnlijk eerder: dit damesmodeconcern met 81 winkels is gisteren failliet verklaard.

Digitale verkoop loont, stenen winkels niet meer

‘FNG versnelt haar digital first strategie.’ Zo betitelt de in het Vlaamse Mechelen zetelende directie van Fashion Group FNG haar rigoureuze besluit om tientallen fysieke winkels op te doeken. In een persbericht wordt gesteld dat achter de sluiting welbeschouwd klinkende resultaten schuilgaan. De twee merken, Steps en Promiss, realiseren inmiddels al vijftig procent van hun omzet online, via de eigen webshops en via partners als Zalando en Wehkamp. Kortom, de sluiting is niets anders dan een logische evolutie. ‘FNG evolueert mee,’ legt Richard Turk, directeur van FNG Nederland uit. ‘Wij zien wekelijks een verdere groei in het online-shopgedrag van onze klanten. Door vanaf nu volledig te focussen op dit digitale succes kunnen wij onze klanten nog beter en sneller van dienst zijn.’

FNG na Aldi een van de grootste kledingverkopers in Vlaanderen en Nederland 

Het zowel aan de Brusselse als de Amsterdamse beurs genoteerde FNG is in betrekkelijk korte tijd uitgegroeid tot een grote internationale speler. In de Benelux hoort het bedrijf bij de grootste modeverkopers. De onderneming werd zo’n vijftien jaar geleden opgericht door drie studievrienden uit Vlaanderen. Nadat het bedrijf in België veel succes boekte met de ontwikkeling van het eigen kindermodemerk Fred & Ginger, zette het in 2012 met de overname van Claudia Sträter de stap naar de Nederlandse modemarkt. Een reeks ketens volgde, waaronder Miss Etam, Expresso, schoenenwinkel Brantano en, een paar jaar geleden, Steps en Promiss. Grootste kledingverkopers blijven echter C en A en supermarktketen Aldi. Aldi is inmiddels in Duitsland de grootste verkoper van kleding en zit in Nederland C en A op de ‘hielen’ om ook hier de grootste te worden. Doordat consumenten steeds meer van hun maandinkomen aan vaste lasten kwijt zijn, wordt kleding steeds vaker bij discounters gekocht.

Modeketen Didi eveneens failliet

Gisteren werd bekend dat ook modeketen Didi met lege kassa’s zit. Bij de 81 vestigingen werken 350 mensen in voltijdbanen. Het in 1981 opgericht Didi behoort tot het concern van de Noord-Hollandse textielfamilie Elzas, de voormalig eigenaren van Steps. Hoewel Didi al jaren rode cijfers schrijft, keek de directie vorig jaar nog vol vertrouwen naar de toekomst. De introductie van klantenkaarten en een modernisering van de winkels hadden de cijfers positief beïnvloed, verklaarde directeur Yasha Elzas. Met het oog op een eventuele doorstart, blijven de winkels vooralsnog open. Er hebben zich bij de curator inmiddels belangstellenden getoond, waarvan een serieuze kandidaat. of alle winkels open zullen blijven valt te betwijfelen, gelet op de marktsituatie en de grote kans op een nieuwe crisis dit jaar.

Geef een reactie op dit artikel