Ouderenbond ANBO: kabinet moet koopkrachtdaling gepensioneerden repareren

-WOERDEN- (ADN)  De algemene ouderenbond ANBO reageert woest op de koopkrachtcijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Hierin staat vermeld dat de koopkracht van gepensioneerden in 2018 opnieuw is gedaald, terwijl werkenden erop vooruitgaan, zij het marginaal.

De belangenorganisatie uit Woerden acht het kabinet hiervoor verantwoordelijk. “Het kabinet geeft al vanaf het begin aan dat ook gepensioneerden moeten profiteren van onze sterke economie, maar zij nemen geen actie om die groep daadwerkelijk te helpen,” aldus directeur-bestuurder Liane de Haan. “Wij wijzen het kabinet er al langer op dat zij op deze manier hun belofte aan gepensioneerden niet nakomen.”

In 2018 daalde de koopkracht voor gepensioneerden met gemiddeld 0,5 procent. Dat is het tweede jaar op rij: in 2017 daalde het met 0,2 procent. Volgens het CBS komt dat voornamelijk omdat de rendementen van pensioenfondsen al een tijd onder druk staan.

De Haan ziet nog andere oorzaken. “Stijgende zorgkosten, onder andere door de hogere zorgpremie en meer en hogere eigen bijdragen, zorgen ervoor dat het besteedbaar inkomen van veel ouderen onder druk staat, terwijl er aan de pluskant nauwelijks iets bijkomt.”

INKOMSTENBELASTING

De koopkracht kan worden beïnvloed door de inkomstenbelasting te verlagen. Voor gepensioneerden is dit volgens ANBO niet effectief: omdat zij een lager inkomen hebben, betalen zij ook minder of zelfs geen inkomstenbelasting.

ANBO wil voor Prinsjesdag opnieuw bij het kabinet aan de bel trekken. De Haan: “Deze verslechtering van de koopkracht van gepensioneerden moet wat ons betreft door het kabinet echt worden gerepareerd.” Van de zijde van de Christelijke ouderenbond KBO-PCOB is nog geen reactie vernomen.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel