Paus in geldnood

 

-VATICAANSTAD- (RED) Het Vaticaan zit op ‘zwart zaad’, althans dat schrijven een aantal grote Europese kranten. Het Italiaanse ‘Il Messaggero’ meldt dat in een worst-case-scenario de tekorten met 175% groeien. De Duitse Bild-zeitung spreekt zelfs al van paniek onder het Vaticaans personeel of de lonen nog wel kunnen worden overgemaakt.

De redenen voor de kastekorten liggen enerzijds in het massaal uitvallen van entree-inkomsten door de sluiting van de Vaticaanse musea, vanwege de Corona-pandemie. Anderzijds gaan de inkomsten van de bank van het Vaticaan en de huurinkomsten van onroerend goed terug. Daarnaast kampt het Vaticaan nog steeds met teruglopende inkomsten van donateurs, die na het bekend worden van de misbruikschandalen, de hand op de knip houden.

Volgens de minister van economische zaken van het Vaticaan, Juan Antonio Guerrero Alves, was er in de afgelopen jaren steeds een tekort van 60 à 70 miljoen Euro, sinds de Corona-pandemie is de situatie dramatisch achteruit gegaan.  Volgens ‘Il Messaggero’ zal in het meest gunstige geval het balans-tekort met 28 procent oplopen, in het slechtste geval kan dat oplopen tot 175 procent voor het lopende boekjaar.

Volgens ‘BILD’ heerst er onrust onder het personeel in het Vaticaan, of de lonen wel kunnen worden overgemaakt. Voor 2020 zijn tal van bijeenkomsten en conferenties afgezegd, ook dienstreizen en aanschaf van nieuw kantoormeubilair zijn geschrapt. Bij de hoofden van dienst in de Sint Pieter zijn de salarissen al gekort.  Volgens BILD hebben de Duitse Bisschoppen met verbazing gereageerd op het nieuws, omdat er nog steeds geen transparantie in de kasstromen, geen balansen en geen businessplan in het Vaticaan bestaan, terwijl dat in 2014 wel door de Paus was toegezegd.

Geef een reactie op dit artikel