Rechter verbiedt werken op zondag in drank- en ijsindustrie

Actie vakbond en evangelische kerken heeft succes

-Kassel- (KNA) In de Duitse deelstaat Hessen mogen brouwerijen, drankproducenten en ijsfabrieken na een uitspraak van de Hessische ondernemingskamer (VGH), op zon- en feestdagen hun personeel niet meer laten werken.

Afgelopen woensdag deed de rechtbank een uitspraak waarmee de uitzonderingsregel voor deze bedrijven werd opgeheven. Reden: Op zon- en feestdagen werken in deze bedrijven is niet noodzakelijk, om dagelijkse of bijzondere behoeften van de bevolking te bevredigen of aanzienlijke tekorten te vermijden, zo de rechtbank.

De deelstaat Hessen heeft niet kunnen aantonen, dat de  bedrijven elke dag van de week goederen moeten produceren, om een seizoensmatig hogere behoefte te bevredigen, aldus de VGH. In het geval van consumptie-ijs gaat het ook nog om producten, die meerdere maanden houdbaar zijn.

De deelstaat Hessen kende een uitzonderingsregel voor bepaalde branches om op zon -en feestdagen te produceren. Brouwerijen, bedrijven welke alcoholvrije dranken of schuimwijn produceren en fabrieken voor de productie van (consumptie)ijs alsook groothandels-bedrijven in deze artikelen, mochten via deze wet hun personeel laten werken op zon- en feestdagen. Tegen deze uitzonderingswet procedeerden de vakbond en twee protestantse kerken en met succes.

Geef een reactie op dit artikel