Revolutionair: Spanje voert, per direct, basisinkomen in

-MADRID- (ADN/DPA)  Spanje maakt als grote economie in de EU een radicale ommezwaai in het stelsel van sociale zekerheid: Het basisinkomen wordt per direct ingevoerd, een ‘minimaal leefinkomen’, vanaf 1 juni beschikbaar voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben. De Spaanse regering voert de regeling in recordtempo in, nu steeds meer gezinnen in armoede vervallen ten gevolge van de Coronacrisis.

“Dit is een gigantische stap in de strijd tegen de ongelijkheid in ons land”, verklaarde María Jesús Montero, minister van Belastingen en lid van de sociaal-democratische PSOE, na afloop van de ministerraad. “Duizenden Spaanse families konden niet langer wachten”, voegde minister Pablo Iglesias van de Podemos-partij eraan toe.

Tot nu toe bestond er in Spanje een wirwar aan bijstandsregelingen, met bedragen die van regio tot regio sterk verschilden. Een landelijke regeling was een van de pronkstukken in het regeerakkoord dat de socialistische PSOE en het activistische Podemos begin dit jaar sloten. De bedoeling was om het ‘minimaal leefinkomen’ in de loop van de komende jaren in te voeren, doordacht en weloverwogen.

Het liep anders. Spanje werd zwaar getroffen door de coronapandemie. De regering kondigde een strikte lockdown af, waardoor de economie in een klap tot stilstand kwam. Onmiddellijk werd de noodsituatie waarin veel Spanjaarden (en migranten) leven pijnlijk zichtbaar: overal in het land ontstonden colas de hambre, rijen mensen die honger lijden, van mensen die de dagelijkse boodschappen niet meer konden betalen. De Spaanse regering besloot het basisinkomen zo snel mogelijk in te voeren. Ook de rechtse oppositie steunt het voorstel nu in grote lijnen, er is nu eenmaal geen andere uitweg meer, nu volledige werkgelegenheid, zelfs in een hoogconjunctuur,  in de EU een utopie is geworden.

Geef een reactie op dit artikel