Vaticaan: Arrestatie financieel-manager

In verband met een financieel schandaal in het Vaticaan is het tot een arrestatie gekomen. De verdachte werd in verband gebracht met een investering in onroerend goed in London. Als blijkt dat hij schuldig is, wacht hem een zware straf.

-VATICAANSTAD/LONDON- (KNA/BBC) In verband met een onroerendgoed-investering in London heeft het Vaticaans departement van justitie een Italiaanse financieel-manager gearresteerd.

De Vaticaanse perskamer deelde vrijdagavond laat mee, dat de zakenman van meervoudige afpersing, verduistering, oplichting op grote schaal en witwassen wordt beschuldigd.

Na een eerste verhoor afgelopen vrijdag en zaterdag in het Vaticaan, heeft Hoofdofficier van justitie Gian Piero Milano een arrestatiebevel doen uitgaan. De beschuldigde bevindt zich nu in een cel in de kazerne van de Pauselijke Gendarmerie. Komt het tot een ver-oordeling, dan kan hij naar Vaticaans recht tot twaalf jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Achtergrond is een onroerendgoed-transactie van honderden miljoenen Euro’s in London, waarmee het Vaticaans staatssecretariaat rendement wilde maken, óók in het Vaticaan slinken tenslotte de reserves. Na een ongunstig verloop van de transactie moest de Heilige Stoel ‘bijstorten’, om de totale investering te redden.

In oktober 2019 doorzocht het Vaticaans Openbaar Ministerie na interne tips diverse kantoren van het staatssecretariaat en de Vaticaans financieel toezichthouder; vijf medewerkers werden daarop op non-actief gezet. Zoals Paus Franciscus toegaf, werden voor de investering ook donaties van gelovigen gebruikt.

Directeur van zeven firma’s

Volgens het Vaticaan was bij het verwerven van het zakelijk onroerend goed in de Londonse Sloane Avenue, een netwerk van firma’s betrokken. Details rond de betrokkenheid van de gearresteerde werden niet bekend gegeven. De 41-jarige uit het Zuid-Italiaanse Termoli is naar eigen zeggen in digitale netwerken sinds 20 jaar als investmeringsmakelaar werkzaam, en werkt hoofdzakelijk in London. De BBC meldt aan de hand van kamer-van-koophandel-gegevens, dat de man momenteel als directeur aan zeven firma’s is verbonden.

Het schandaal in het Vaticaan zorgde voor veel opzien en verbazing, omdat een deel van het geld afkomstig is uit de Pieterspenning-inkomsten, waarmee gelovigen uit de ganse wereld de charitatieve doelen van de Paus ondersteunen. De onderzoeken in de affaire lopen al sinds 2018. Meer transparantie in de Vaticaanse financiën is een van de prioriteiten bij het hervormen van de Curie door de Heilige Vader.

Geef een reactie op dit artikel