Vrees voor verdwijnen tweederde van de horeca

Het imposante Hotel Boschhuis in Ter-Apel, tegenover het Middeleeuws Klooster. Al weken zijn de terrassen leeg. (foto publiek domein)
-GRONINGEN- (ADN) Als er niet onmiddellijk wordt ingegrepen door het kabinet, gaat twee-derde van alle horecabedrijven in ons land noodgedwongen dicht per 1 juli, zo vreest Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De brancheorganisatie is vandaag in spoedoverleg met de staatssecretaris van Economische Zaken, de Volendamse Mona Keijzer, over een noodplan.
Koninklijke Horeca Nederland roept de overheid op om aanvullend op het huidige noodpakket met extra steun over de brug te komen. Ook wil de branche-organisatie een mogelijkheid bespreken om bedrijven zo snel mogelijk weer, eventueel gedeeltelijk, te openen. Eerste gedachte hierbij is, de helft minder gasten op de vloer.

Totale horeca-ondergang

KHN zegt dat de verplichte ‘Coronasluiting’ de ondergang zal worden voor zeer veel bedrijven. Een groot deel kan met veel pijn en moeite deze maand nog uitzingen, maar dan is de koek op. Uit een onderzoek onder bijna 5000 horecaondernemers blijkt volgens de brancheorganisatie dat een kwart het nog deze maand vol kan houden, terwijl een- derde van de 5000 ondervraagden nog maximaal twee tot drie maanden door kan.

Horecamakelaar Sjoerd Visscher uit Geeste zegt nog nooit zo’n veldslag in de horeca te hebben meegemaakt. “De laatste keer dat ik iets dergelijks heb meegemaakt was in de jaren 90 toen de overheid het gokken deels verbood en bij vele ondernemers de inkomsten van de gokkasten verdwenen. Maar wat er nu gaande is lijkt wel op de totale horeca-ondergang”

Groothandel Makro laat weten dat er snel iets moet gebeuren, men kan geen dag wachten zegt de leverancier, die vreest dat een golf aan faillisementen in aantocht is. Concurrent Sligro zegt dat een eventueel beperkte opening in combinatie met een goede en liefst lange zomer, weer enig perspectief kan bieden. Veel ondernemers hebben gewoon niet de reserves om meerdere maanden stil te liggen.

Of de klandizie terug zal keren bij een (gedeeltelijke) opening is nog maar zeer de vraag. Veel Nederlanders zien een economische recessie op zich afkomen en dan is het drinken van een ‘bakkie’ of een snelle hap, thuis goedkoper dan in de horeca.

Geef een reactie op dit artikel