Zelfs ons eitje dreigt onbetaalbaar te worden

Leestijd: < 1 minuut

Eieren waren nog nooit zo duur

Donderdag 9 juni 2022 -12:22 – Bron: ADN – Beeld: Publiek domein
  -Nijkerk-  Nog nooit was ons dagelijks eitje zo duur als heden-ten-dage. De belangrijkste reden is de grote en toenemende vraag vanuit de consument.

Door de sterke stijging van levensmiddelenprijzen voor bijvoorbeeld vlees, kiezen steeds meer klanten ervoor om het vlees af en toe te vervangen door een ei te nemen. Ook het feit dat een ei een ‘vitaminebom’ is, jaagt de verkoop omhoog.

Geen alternatief

De prijsstijging die al jarenlang bezig is, is de schuld van de supermarkten. Omdat er voor een ei geen alternatief is hebben zij de macht om met de prijs te ‘spelen’. Omdat eieren en masse verkocht worden, kunnen zij een ander artikel bijvoorbeeld met 5 cent verlagen en dat terughalen door een doosje eieren met 5 cent te verhogen. De klant koopt toch wel.

Leningen

Veel eierboeren hebben de laatste jaren vanwege hun slechte financiele positie een alternatief moeten zoeken voor bankkredieten. Daar zijn de supermarktketens op in gesprongen door leningen aan te bieden aan deze boeren in ruil voor eieren. Hierdoor is de producent zijn macht volledig kwijt, in tegenstelling tot de supermarkt.

Geef een reactie op dit artikel