Economisch beeld opnieuw minder positief

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 31 maart 2022 07:36 – Bron: CBS/Frank Notten – Beeld: Pixabay
 -‘s Gravenhage- Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in maart minder positief dan in februari, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van maart presteerden 8 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.
De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Stemming producenten verandert nauwelijks, consumenten negatiever

Consumenten waren in maart 2022 voor de zesde maand op rij negatiever dan in de maand ervoor. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten veranderde maart nauwelijks en lag ruim boven het langjarig gemiddelde. In het vertrouwen van maart speelt voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee.

Export, consumptie huishoudens groeien, investeringen krimpen

In januari 2022 hebben consumenten 11,1 procent meer besteed dan in januari 2021. Ze gaven vooral meer uit aan diensten en duurzame goederen. In vergelijking met januari 2020 besteedden consumenten 2,9 procent minder in januari 2022.

Het volume van de goederenexport was in januari 2,7 procent groter dan in januari 2021. Een maand eerder groeide de export met 7,8 procent. Er werden in januari vooral meer aardolieproducten, chemische producten en transportmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

In januari 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,7 procent kleiner dan een jaar eerder. De investeringen in woningen en gebouwen, infrastructuur en personenauto’s waren lager dan een jaar eerder. In machines is echter meer geïnvesteerd. Ten opzichte van januari 2020 lagen de investeringen 8,5 procent lager.

Productie industrie groeit met bijna 8 procent in januari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 7,9 procent hoger dan in januari 2021. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,3 procent.

Meer faillissementen in februari

Er zijn in februari 41 bedrijven meer failliet verklaard dan in januari. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Prijsstijging koopwoningen ruim 20 procent duurder in februari

Bestaande koopwoningen waren in februari 20,2 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging is wat kleiner dan een maand eerder, toen met 21,1 procent de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995 werd genoteerd.

Meer vacatures, minder werklozen, minder gewerkte uren

Werknemers en zelfstandigen werkten in het vierde kwartaal van 2021 in totaal ongeveer 3,5 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,2 procent minder dan een kwartaal eerder.

In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 8 duizend per maand. Daarmee kwam het aantal werklozen in februari 2022 uit op 336 duizend. Dat is 3,4 procent van de beroepsbevolking.

Eind december stonden er 387 duizend vacatures open, 16 duizend meer dan aan het einde van het derde kwartaal. Hiermee is de toename minder sterk dan in de drie kwartalen ervoor, maar wordt wel weer het record van het vorige kwartaal (372 duizend) overtroffen.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het vierde kwartaal 2021 met 4,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de omzet met 14,5 procent.

Bbp groeit met 1,0 procent in vierde kwartaal 2021

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2021 met 1,0 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei in het vierde kwartaal is vooral te danken aan een stijging van de consumptie door de overheid, de investeringen en het handelssaldo.

De groei in het vierde kwartaal 2021 ten opzichte van het vierde kwartaal 2020 kwam uit op 6,5 procent. Met het beschikbaar komen van het vierde kwartaal is ook het voorlopige groeicijfer voor het jaar 2021 bekend. Het bbp is vorig jaar met 5,0 procent gegroeid.