EO staat zondagmorgen stil bij herdenking afschaffing slavernij

Leestijd: 2 minuten

Keti Koti vanuit Dordt, zondag 30 juni om 11.25 uur bij de EO op NPO 2

Vrijdag 28 juni 2024 ~10:06 uur ~ Bron: Redactie Varia/EO-Sytze Braaksma ~ Beeld: EO

 -Hilversum- Christenen in Nederland staan ook dit jaar uitgebreid stil bij Keti Koti en de afschaffing van de slavernij. De landelijke herdenkingsdienst is dit jaar in Dordrecht en wordt uitgezonden door de EO. Deze dienst wordt georganiseerd door een breed palet aan kerken en maatschappelijke organisaties. Naast de kerkdienst, maakt EO-presentator Jurjen ten Brinke een wandeling door Dordrecht met burgemeester Wouter Kolff, Bianca Groen-Gallant, vice-preses van de Protestantse Kerk in Nederland en betrokken bij de herdenkingsdienst Keti Koti. Schrijver en kenner Sidney Breidel vertelt over het Dordtse koloniaal verleden.

EO-presentator Jurjen ten Brinke over het speciale programma van komende zondagmorgen: “De Bijbel roept op om onrecht aan de kaak te stellen én om onze feesten te vieren. Keti Koti combineert dat. Herdenken én vieren, om te leren van de geschiedenis en om te werken aan eenheid en verbondenheid tussen mensen. Vanuit Dordrecht nemen we de kijker mee in concrete verhalen die geschiedenis vertellen, maar ook hoop bieden. Als EO geloven we dat alle mensen gemaakt zijn naar Gods evenbeeld en dat als je de ander ontmoet je iets van God in die ander herkent.”

Vorig jaar bij 150 jaar afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij ging in het in herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam over schuld en verantwoordelijkheid. Dit jaar staat de dienst in het teken staan van hoop.

Hoopvol
Bianca Groen Gallant is betrokken bij de landelijke herdenking als voorzitter van de stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden en als vice-preses Protestantse Kerk Nederland. “Samen hoopvol op weg naar een toekomst van gelijkwaardigheid en vertrouwen is een grote uitdaging. Ik hoop dat we met de kerkdienst zoveel mogelijk mensen inspireren en kracht geven om met elkaar die weg te bewandelen” vertelt ze.

Keti Koti vanuit Dordrecht
De EO draagt dit jaar zorg voor een speciale registratie van de landelijke kerkdienst op zondag 30 juni om 11.25 uur op NPO2. Naast de kerkdienst is er meer te zien. EO-presentator Jurjen ten Brinke maakt een wandeling door Dordrecht met burgemeester Wouter Kolff, Bianca Groen-Gallant, vice-preses van de Protestantse Kerk in Nederland en betrokken bij de herdenkingsdienst Keti Koti. Schrijver en kenner Sidney Breidel vertelt over het Dordtse koloniaal verleden.

Daarnaast is er in het programma Keti Koti vanuit Dordt ook een bezoek te zien aan de tentoonstelling Christendom en Slavernijverleden vanuit Museum Catharijneconvent in Utrecht. Deze tentoonstelling is vanaf dit weekend te bezoeken.