Oosters koken met Byzantijnse non en monnik

Kloosterlingen starten online kookprogramma

Wat komt er vandaag op tafel en is het ook nog eens gezond? Met deze vraag kun je vanaf nu terecht bij de kookvideo’s van de Byzantijnse kloosterlingen Gabriela en Abouna Moses. Met hun (Engelstalige) kookprogramma Eastern Hospitality willen ze mensen bewuster laten nadenken over eten.

Terwijl het kookduo de groente in mootjes hakt, kijkt het icoon van Sint-Euphrosynus – beschermheilige van de koks – vanaf de keukenplank over hun schouder mee. “Onze gerechten zijn gezond en voedzaam en het kost minder dan 20 minuten om ze te bereiden,” vertelt non Gabriela. De eenvoudige recepten zijn vaak bedoeld voor periodes van vasten. Oosterse christenen vasten namelijk niet alleen in de Veertigdagentijd voor Pasen, maar ook tijdens Advent en in voorbereiding op een aantal feesten, zoals de Tenhemelopneming van Maria.

Veganistisch

“Met onze kookvideo’s willen we mensen graag helpen om de aard en het doel van vasten beter te begrijpen”, legt de non uit. “In de Byzantijnse traditie betekent vasten vooral mínder eten, dus niet per se onthouding. Als Oosterse christenen vasten, eten ze geen vlees, maar vaak ook geen zuivelproducten, wijn en olie.” Dat maakt de recepten ook heel bruikbaar voor vegetariërs en veganisten.

Beide kloosterlingen hebben een rijke kookervaring. Monnik Abouna Moses heeft jarenlang als chefkok in de VS en Europa gewerkt voor hij intrad in het klooster. De Oosterse liturgie en tradities trokken hem aan. Non Gabriella leerde koken van haar Hongaarse oma, die een passie had voor koken.

Bron en foto:  Eastern Hospitality

One Comment

  1. Mooi overzicht 🙂 Als aanvulling (in de winter): zelf sjaal omdoen. Bij ons wil de juf wel helpen met winterjassen dicht doen en oudere kleuters kunnen ook helpen met, bijv. , veters knopen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*