Waarom koffie & thee beter smaken uit een kopje

Koffie en thee smaakt wel degelijk beter uit een kopje dan uit een kartonnen bekertje. Alleen heeft dat niets met de smaak op zich te maken, maar wel met hoe je het drankje vanuit een psychologisch oogpunt benadert. Het zit allemaal in je hoofd dus, blijkt uit een onderzoek van het Britse tv-programma ‘Food unwrapped’.

Thee, koffie en andere warme dranken zouden beter tot hun recht komen uit een kopje dan uit een kartonnen bekertje. Het merendeel van de Britten geeft volgens Food unwrapped aan dat ze de smaak in het eerste geval stukken beter vinden dan in het tweede geval. Toch heeft dat volgens psycholoog Charles Spence van de Universiteit van Oxford niets te maken met de smaak op zich van wat je drinkt.

Het is de zwaarte van het kopje dat ons doet geloven dat het drankje dat er in zit van een betere kwaliteit is. Daarom worden drankjes in een kartonnen beker gezien als goedkoper en minder kwalitatief. Dat werd ook bewezen door een test die werd uitgevoerd in het programma.

‘Wat wij in onze handen voelen, kan evenveel invloed hebben op wat er in het kopje zelf zit om te bepalen wat wij smaken. Mensen slagen er niet in om de koffie of thee los van de recipiënt te zien. Het is bijna alsof onze hersenen het gewicht als een teken van kwaliteit beschouwen, net omdat dat vaak het geval is’, verklaart Spence.

Meer nog, dezelfde thee of koffie in een kop koelt sneller af dan dat in een bekertje, ontdekte natuurkundige Stephen Blundel, ook verbonden aan de Universiteit van Oxford. Reden te meer dus om die tweede versie de lekkerste te vinden, maar dat is dus buiten onze hersenen gerekend.

Bron: BBC Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel