2022 nu al jaar met de meeste pelgrims in de geschiedenis voor de Camino

Leestijd: 3 minuten
Zondag 25 september 2022 – 06:23 – Bron: ADN – Beeld: Laila Brocker
  -Santiago de Compostella- De Camino de Santiago verslaat dit jaar alle records. Het tweede Xacobeo (Heilig jaar) 2022 heeft een nieuwe mijlpaal veroorzaakt: het is het jaar met de meeste pelgrims in de geschiedenis.

De mijlpaal werd al bereikt in de maand september. Woensdag 21 september werd het record gehaald en werd de grens van 347.578 bezoekers van de beroemde pelgrimsroute doorbroken. Het oude record was precies voor de pandemie vastgesteld in 2019. Tot nu toe was 2019 het jaar met de meeste bezoekers ooit.

Dit alles is een mooi teken na de twee moeilijke jaren van pandemie. In 2020 waren de wegen van de Camino leeg en bleven de accommodaties dicht. De verwachting voor het jaar 2021 was dat het een succesvol jaar zou worden, maar dat viel tegen door de restricties voor de aantallen bezoekers  en het wegblijven van de internationale pelgrims. Het jaar sloot af met 178.000 officiële bezoekers. Onder de tienduizenden internationale pelgrims bevinden zich tot en met juli (laatste cijfers) ook 3.090 Nederlanders en 1.325 Belgen die de Camino de Santiago hebben volbracht.

Minder coronarestricties

Het jaar 2022 begon met minder coronarestricties en leek een normaal jaar te worden. In april begon het er al op te lijken dat een record zou worden gebroken. Eind april hadden al meer dan 38.000 pelgrims de route voltooid. Dit aantal was hoger dan de aantallen die gezien werden vóór de pandemie. Deze positieve trend werd bevestigd in de zomer. Voor het eerst in de geschiedenis bereikte de tweehonderdduizendste pelgrim Santiago voor het feest van de Apostel Jakobus op 25 juli.

400.000 pelgrims ?

Deze zomer was de toestroom  naar het ‘Oficina de Atención al Peregrino’ (kantoor voor pelgrims) overweldigend. Dit kantoor verstrekt de officiële bewijzen voor het lopen van de route. Er waren dagen dat er wel vierduizend pelgrims verschenen bij het kantoor.

De Camino de Santiago is in de mode en hoewel het Franse gedeelte het meest drukke blijft zijn de rest van de routes ook steeds geliefder. Volgens de cijfers van het ‘Oficina del Peregrino’ waren er in augustus 40.745 pelgrims die de Franse route liepen, 17.530 die de Portugese route namen, 6.590 die via de Engelse route kwamen, 6.200 die via de ‘Primitivo’ (start bij Oviedo), 4.756 die via de Camino del Norte (noorderweg) liepen (start bij Irún), 2.137 die de ‘Vía de la Plata’ (zilverweg) namen (start bij Mérida of Sevilla) en 627 die andere routes liepen.

De hoop is nu om het jaar af te sluiten met meer dan 400.000 pelgrims. Deze mijlpaal lijkt haalbaar. In de maand september blijven de pelgrims komen met een gemiddeld aantal van ongeveer tweeduizend per dag.

Geef een reactie op dit artikel