Benedictus XVI nog volop actief en richt nieuw mediabedrijf op

Leestijd: 3 minuten

“Mijn wens is, dat het Katholieke geluid gehoord en gelezen wordt”, aldus emeritus Paus Benedictus XVI

 

-Würzburg- (KNA) Emeritus Paus Benedictus XVI heeft een stichting voor Katholieke publiciteitswerken in het leven geroepen.

Dat delen Rai-Uno, EWTN-tv en het Katholieke weekblad ‘Die Tagespost’ woensdag mee in het Duitse Würzburg. Volgens chefredacteur en bedrijfsleider van de krant, Oliver Maksan, moeten zo Kerkelijke mediaprojecten door middel van kortlopende projectfinancieringen en strategische investeringen mogelijk gemaakt worden. De naam van de nieuwe stichting luidt “Die Tagespost Stiftung für katholische Publizistik”.

Jong Katholiek talent

Opzet van het project is, om gericht te investeren in de opleiding van jong Katholiek talent op journalistiek gebied, bio-ethisch relevante onderzoeksprojecten te financieren en Katholieke media aan een groter bereik te helpen. In Nederland bestaat een soortgelijk project sinds 2 jaar, onder leiding van de NVRW (Nationale Vereeniging Religieuze Werken) welke nauw samenwerkt met de particuliere Katholieke Lucasstichting in het Duitse Essen-Bredeney’.

“Mijn wens is, dat het Katholieke geluid gehoord en gelezen wordt”, aldus de emeritus Paus. Benedictus XVI heeft in het verleden herhaaldelijk zijn steun voor de, als zeer conservatief bekend staande krant, tot uitdrukking gebracht.

Liefdadigheidsinstelling

Hoe groot het gestorte kapitaal van de nieuwe holding is, die inmiddels door de belastingdienst in Bonn als liefdadigheidsinstelling is erkend, wil men niet zeggen. De stichting wordt volgens de inschrijving bij de kamer van koophandel, geleid door Norbert Neuhaus en Bernhard Müller. Neuhaus zit al in het bestuur van de Johann-Wilhelm Naumann-Stichting, die eigenaar is van de Tagespost, Müller is zakelijk leider van FeMedienverlag in Kissleg, welke onder andere het tijdschrift “Pur magazin” uitgeeft.

Benedictus XVI nodigt iedereen over de hele wereld uit, zijn stichting door donaties, erfenissen en schenkingen te steunen. Voor 2020 wil de stichting rond 450.000 Euro voor media en scholingsprojecten binnen harken. Daarmee moeten vrijwilligers en stagiaires opgeleid worden en digitaalprojecten gerealiseerd worden. Maar ook achtergrond-moeten reportages over abortus, bescherming van het ongeboren leven en bio-ethiek mogelijk gemaakt worden.

De nieuwe online-redactie zal, nu de krant van dagblad naar een weekbladformat gaat, zorgen voor dagelijks gratis nieuws. ‘Die Tagespost’ heeft momenteel als weekblad een betaalde oplage van iets meer dan 10.800 exemplaren.

Navraag in het Vaticaan, wat Paus Franciscus vindt van de openlijke en groeiende activiteiten van zijn voorganger en de (conservatieve) aard van het nieuwe mediaproject, blijven vooralsnog uit. Verbazing is er wel, gezien de gezondheidstoestand van emeritus Paus Benedictus XVI, fysiek broos maar geestelijk in topconditie. De vereniging van Katholieke uitgevers in Duitsland (GKP) is eveneens verbaasd over de oprichting van de stichting door de Emeritus Paus.

De GKP heeft zelfs kritiek op de nieuwe stichting. Weliswaar is men blij met ieder initiatief om nieuwe aanwas in de journalistiek te krijgen en de steun aan kwaliteitsjournalistiek. Maar men heeft zich verbaasd, dat de voormalige Paus, die uitstekend op de hoogte is van het Duitse media-landschap, het voor beter houdt, daarvoor een stichting op te richten die verbonden is aan een enkel medium, aldus de GKP donderdag in een stellingname.

Benedictus XVI was als voormalig Aartsbisschop van München en Freising op de hoogte van het bestaan van de door de Duitse Bisschoppenconferentie opgerichte ‘Institut zur Förderung publizistischen Nachwuchses’ (ifp) met hoofdkantoor in München, een begrip in Katholiek Duitsland. „Het ifp zorgt in opdracht van de Bisschoppenconferentie al decennia lang, met succes, datgene, wat de vroegere Paus nu voor noodzakelijk meent te vinden“, aldus de reactie van het GKP.

Nog merkwaardiger vindt de GKP het, dat de emeritus Paus als oprichter van de stichting „aanzienlijke financiële middelen buiten de ifp om– en daarmee buiten de Duitse Bisschoppenconferentie om – aan één enkele media-organisatie wil toevertrouwen.“ In haar stellingname laat de GKP weten dat het hoopt dat de nieuwe stichting daadwerkelijk nieuw talent zal stimuleren en enthousiasmeren en niet de eigen-pr van een publicatie en haar eigen zicht op Katholiek vrijwilligerswerk en geloof promoot.“

In de stellingname verwees de GKP ook naar een uitspraak van Paus Franciscus bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van ifp. Duitsland mag zich gelukkig prijzen, dat onder de vele afgestudeerde journalisten, talrijke studenten van ifp zitten, zowel in de seculiere alsook in de Kerkelijke media, aldus Franciscus.

Het ifp in München werd in 1968 door de Duitse Bisschoppenconferentie opgericht en wordt gefinancierd door het overkoepelend orgaan van de Duitse Diocesen (VDD).