Bijna 300 Poolse geestelijken beschuldigd van kindermisbruik: Poolse Bisschop stapt op

Donderdag 1 juli 2021 06:39 – Bron: ADN- Foto: PB
 -Warschau- De Bisdommen en mannelijke Kloosterorden van de Poolse Rooms-Katholieke Kerk hebben van juli 2018 tot en met december 2020 in totaal 368 meldingen van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken ontvangen.

Momenteel worden 292 Poolse Priesters en broeders beschuldigd van seksueel geweld tegen minderjarigen. Dat heeft de Poolse Bisschoppenconferentie in een korte persverklaring meegedeeld. De Poolse Bisschop van Legnica, Zbigniew Kiernikowski, stapt op.

De meldingen hebben betrekking op de periode van 1958 tot 2020. Van de 368 meldingen gaan er 65 over voorvallen van de voorbije drie jaar (van 2018 tot en met 2020). Al 39 procent van het totaal aantal meldingen zou bevestigd zijn, bij tien procent is dat niet het geval. Bij 51 procent van de meldingen loopt het onderzoek nog. Volgens het rapport waren de helft van de slachtoffers jongens, de andere helft meisjes. Bijna de helft van de meldingen (48 procent) zou komen van slachtoffers, negentien procent van de meldingen werd gedaan door andere geestelijken.

Bisschop Kiernikowski heeft zijn ontslag ingediend, omdat hij ervan wordt beschuldigd aanklachten van seksueel misbruik van kinderen door geestelijken in de doofpot te stoppen. Hij zou onder meer fouten gemaakt hebben bij zijn behandeling van een geval van seksueel misbruik door een Priester in het Bisdom Siedcle, waar Kiernikowski van 2002 tot 2014 Bisschop was.

Paus Franciscus heeft het ontslag van Kiernikowski aanvaard, bevestigt het aartsbisdom van Lublin maandag aan het Duitse persagentschap DPA. Kiernikowski wordt vrijdag echter 75 jaar oud en bereikt dan de leeftijd waarop Bisschoppen volgens de kerkelijke wet hun ontslag aan de Paus moeten aanbieden. De voorbije maanden strafte het Vaticaan meerdere Poolse Bisschoppen, omdat ze aanwijzingen van seksueel misbruik genegeerd hebben.

In mei stapte de Bisschop van Bydgoszcz, Jan Tyrawa, op na gelijkaardige beschuldigingen: ook hij zou aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen door Priesters verdoezeld hebben. In maart kregen de Poolse Aartsbisschop emeritus Slawoj Leszek Glodz en de voormalige Bisschop Edward Janiak straffen opgelegd door het Vaticaan. Een onderzoekscommissie van het Vaticaan gaat ondertussen na of Kardinaal Stanislaw Dziwisz beschuldigingen van seksueel misbruik negeerde toen hij Aartsbisschop van Krakau was. Voor hij die functie bekleedde, was hij zeventien jaar lang de vertrouweling en privésecretaris van Paus Johannes Paulus II.

De Poolse TV-documentaire “Don Stanislao” bracht Kardinaal Dziwisz in november al in het nauw: toen stelden slachtoffers, Priesters, experts en onderzoeksjournalisten dat Dziwisz al in zijn hoedanigheid van privésecretaris van Paus Johannes Paulus II (van 1998 tot 2005) beschuldigingen tegen hoge geestelijken van de Rooms-Katholieke Kerk zou verdoezelen.

Geef een reactie op dit artikel