Bisschop: het verlaten van de kerk “geen onbeduidende aangelegenheid”

De kerk leeft van saamhorigheid, niet van bedreigingen
Zaterdag 25 september 2021 07:13 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB
  -Görlitz (D)- Heel wat gelovigen, zowel Katholiek als Protestant in Duitsland, zijn gefrustreerd over de kerk en overwegen te vertrekken. De Katholieke Bisschop van Görlitz (in de voormalige DDR), Wolfgang Ipolt, roept hen nu op te blijven. Een uittreden is “geen alledaagse onbeduidende aangelegenheid”. Tegelijkertijd zou hij graag een andere manier van samenwerken zien.

De Görlitzer Bisschop Wolfgang Ipolt heeft gefrustreerde gelovigen met klem opgeroepen de kerk niet te verlaten. De kerk leeft van saamhorigheid, niet van bedreigingen.

“In de door Christus gestichte gemeenschap zul je een deel van je tijd óók moeten lijden. De mooie momenten, daar kun je van genieten en meenemen in herinneringen, maar je moet ook de tijd doorstaan  ​​als alles niet naar je zin gaat. Spanningen en scheidingen zijn niets nieuws, zij bestonden al in Jezus’ tijd”, aldus de Bisschop

Synodale weg

Met het oog op de komende ‘Synodale Weg’ waarschuwt hij voor wederzijdse bedreigingen van de deelnemers. Aan de andere kant toont hij begrip voor het ongeduld, aangezien veel processen, zeker tijdens de Corona-periode, langzamer verliepen dan menigeen lief is. “Er zijn dingen die wij moeten aanpakken, en dat is waar wij nu volop mee bezig zijn in de Bisschoppenconferentie.”

Bij gelegenheid van de plenaire vergadering van de Duitse Bisschoppen in het najaar, waarschuwt de vice-federale voorzitster van de Katholieke Vrouwengemeenschap van Duitsland (kfd), Agnes Wuckelt, voor nog meer kerkverlatingen van toegewijde vrouwen als de ‘Synodale Weg’ niet tot ingrijpende hervormingen zal leiden.  De initiatiefnemers van de beweging ‘Maria 2.0’ Lisa Kötter en Andrea Voss-Frick hebben de kerk inmiddels al verlaten. Wuckelt zelf kondigde haar uittreden aan mocht de ‘Synodale Weg’ mislukken.

 

Geef een reactie op dit artikel