Blunder bisdom: ‘Homo’s genieten van misbruik’

Vrijdag 14 januari 2022 11:56 – Bron: KNA/ADN/TVN24 – Beeld: PB
 -Bielsko- Het Poolse bisdom Bielsko heeft excuses aangeboden aan een slachtoffer van misbruik, omdat het bisdom in eerste instantie eiste dat een rechtbank de seksuele geaardheid zou bepalen van het slachtoffer, op basis van de vraag of hij het misbruik, door pater Jan W., wellicht had genoten. Volgens een verklaring van het bisdom Bielsko, waarover het persbureau AP donderdag berichtte, wil men het verzoek aan de rechtbank nu wijzigen. “Onze excuses aan Janusz en aan iedereen die verontwaardigd is”, zegt het bisdom.

De advocaat van het bisdom Bielsko reageerde op de rechtszaak van Janusz Szymik, die schadevergoeding eist voor misbruik door een pedofiele pater. De gevolmachtigde van het bisdom vroeg de rechtbank om onderzoek te doen naar de seksuele geaardheid van de toen 12 jarige man, om zo te bezien, of het misbruik door pater Jan W. het slachtoffer genot heeft verschaft. – “Deze reactie op mijn rechtszaak is bizar” – oordeelt Szymik in een interview met de Poolse omroep TVN24.

Janusz Szymik, thans 48 jaar, werd in de jaren tachtig misbruikt als misdienaar. Hij klaagde vorig jaar het bisdom aan en eist 660.000 euro schadevergoeding. De beschuldigde priester Jan W. gaf de misdaden direct toe en werd in 2015 veroordeeld door het Vaticaan.

In een brief aan de rechtbank had het bisdom nú geëist dat een deskundige Szymiks seksuele geaardheid zou vaststellen. Mocht hij homo zijn, dan zou hij, volgens de advocaat van de diocese, wellicht bevrediging hebben gevonden bij de pater.

Kritiek op de aanpak van het bisdom kwam ook van de Poolse bisschoppenconferentie. “De seksuele geaardheid of de manier waarop een kind reageert op misbruik kan een argument tegen het slachtoffer zijn en de verantwoordelijkheid van de misbruiker verminderen”, zei het hoofd van de afdeling kinder-bescherming van de bisschoppenconferentie, Piotr Studnicki, woensdag. “Maar het moet voor iedereen duidelijk zijn dat een kind nooit verantwoordelijk is voor ondergane geweld.”

Szymik was verrast door de brief van het bisdom. Bisschop Roman Pindel heeft hem in het verleden medeleven getoond en om vergeving gevraagd. En nu wil Pindel bewijzen dat alles met instemming is gebeurd en dat hij er als slachtoffer baat bij heeft gehad, vertelde Szymik aan nieuwszender TVN24.

De Katholieke kerk in Polen, die lange tijd een morele autoriteit in het land was, niet in de laatste plaats vanwege haar rol tijdens het communistische bewind, heeft in de laatste jaren veel steun onder de Poolse bevolking verloren, door gevallen van misbruik die aan het licht kwamen. Vooral jonge Polen hebben afstand genomen van de kerk, zegt de aartsbisschop van Gniezno Wojciech Polak.

 

Geef een reactie op dit artikel