Catalonië: President kondigt sancties tegen Kardinaal aan

-Madrid- (KNA) Een voor zondagavond aangekondigde H. Mis voor de Spaanse Covid-19-slachtoffers in de Kathedraal Sagrada Familia krijgt voor de Aartsbisschop van Barcelona, Juan Jose Omella, wellicht een ‘staartje’.

Omdat de Kardinaal de regels van de Catalaanse autoriteiten, waarin staat dat tijdens kerkdiensten maximaal 10 bezoekers aanwezig mogen zijn, klaarblijkelijk naast zich neer legt, dreigt hem volgens Spaanse media strafvervolging. Dat deelde de President van de autonome regio, Quim Torra, mee.

Ondertussen heeft de Aartsdiocese Barcelona afgelopen maandag al juridische stappen ondernomen tegen het verbod. Tegenover persagentschap EFE bevestigde de Diocesane woordvoerder zijn onvrede, over “de willekeur en weerloosheid bij beperkingen wanneer het gaat om vrijheid van godsdienst, nota bene verankerd in de grondwet.” Omella uitte zijn kritiek omdat afgelopen weekeinde wel 1000 toeristen de basiliek mochten bezoeken, maar bij kerkelijke vieringen zijn er strenge beperkingen.

De Aartsbisschop liet in een verklaring weten via het nieuwsportaal ‘vidanuevadigital.com’, dat de regering aanvankelijk begin juli toestemming voor een requiem had gegeven, maar op 17 juli, na protesten tegen de ‘lockdown’ een versoepeling doorvoerde, maar niet voor kerken. Allen bijeenkomsten in kerken moeten sindsdien worden beperkt tot maximaal 10 deelnemers, terwijl andere evenementen met een beperking van 50-procent van de bezoekers mogen.

Destijds had het bisdom ook al geprotesteerd en om een uitzondering gevraagd. Naar eigen zeggen kreeg de Aartsdiocese pas afgelopen zaterdagmiddag een verbod van de zijde van de gemeente – te laat, om bij de rechtbank protest aan te kunnen tekenen.

Geef een reactie op dit artikel