‘Corona-complotten’: Bisschoppenconferentie distantieert zich van Kardinaal Müller

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 15 december 2021 07:15 – Bron: Redactie kerk/KNA- Beeld: wiki-commons
 -Keulen- De Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) heeft afstand genomen van uitspraken van de omstreden Kardinaal Ludwig Müller, die in een interview complottheorieën over de coronapandemie verspreidde. “Men is zeer verbaasd over deze theorieën!”, zegt de DBK (Duitse Bond van Katholieken)-woordvoerder Matthias Kopp op Twitter. “Kardinaal Müller spreekt hier – neem ik aan – als privépersoon.”

In een lezing bij het Katholiek-conservatieve St. Bonifatius Instituut in Oostenrijk zei de voormalig Bisschop van Regensburg en voormalig Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer dat de coronapandemie wordt gebruikt om “mensen op één lijn te brengen, en een onderwerping aan totale controle”. Dergelijke uitspraken worden herhaaldelijk gedeeld door complot-aanhangers. Op verzoek van het Duitse persbureau DPA bevestigde Müller de authenticiteit van de video waarin zijn uitspraken te zien en te horen zijn. Hij verwerpt tegelijkertijd de logica dat “als iemand de financiële elite bekritiseert, hij automatisch aan de verkeerde kant staat”. Hij sprak opnieuw van “onwettige invloed door de superrijke elites in verschillende landen”.

Manifest

De Kardinaal had in het verleden meerdere keren de aandacht getrokken voor het verspreiden van complottheorieën. Zo tekende hij begin 2020 een manifest van de voormalige Amerikaanse Nuntius en Aartsbisschop Carlo Maria Vigano. Er zijn “krachten die geïnteresseerd zijn in het zaaien van paniek onder de bevolking en er is sprake van supranationale eenheden met onduidelijke bedoelingen en zeer sterke politieke en economische belangen”. Ook spreekt hij  van een “beleid van drastische bevolkingsvermindering” en een “verontrustende opmaat naar de oprichting van een wereldregering”.

Nationaal-socialisme

Volgens ideologie-expert Matthias Pöhlmann worden de uitspraken van Müller, naar aanleiding van dit manifest, enthousiast ontvangen in de rechtse (Katholieke) scene. In het debat over de strafbeschikking tegen de Poolse Priester en publicist Dariusz Oko, die was aangeklaagd voor een opruiend artikel in het tijdschrift ‘Theologisches’, zegt Müller zich te schamen dat Oko in Duitsland werd veroordeeld, hoewel hij een op feiten gebaseerd artikel had geschreven. Müller maakte een vergelijking met de tijd van het nationaal-socialisme.

Promotie naar de zijlijn

In juni van dit jaar heeft Paus Francis Müller voor een termijn van vijf jaar benoemd tot lid van het Hooggerechtshof van de Apostolische Signatuur. De Apostolische Signatuur is het hoogste Vaticaanse gerechtshof. In Vaticaankringen werd de benoeming gezien als een ‘promotie naar de zijlijn’.