Door bisschoppen miskend. Ierse priesters willen ombudsman

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 19 januari 2022 07:06 – Bron: ADN/KNA – Beeld: PB
  -Dublin- Steeds meer priesters in Ierland klagen over een slechte behandeling door hun bisschoppen: daarom roept een priestervereniging nu de Ierse bisdommen op om dit probleem aan te pakken – en een voorstel te doen inzake verbeteringen.

Vereniging van priesters

De ‘Vereniging van Katholieke priesters’ wil zorgen voor een betere behandeling van geestelijken door bisschoppen in de Katholieke kerk in Ierland. De vereniging roept op tot een instantie en of ombudsman/vrouw die klachten van priesters gaat behandelen en wil hier samen met de bisdommen aan werken, zegt woordvoerder Tim Hazelwood tegen het Britse tijdschrift ‘The Tablet’. De vereniging heeft naar eigen zeggen ongeveer een derde van de Ierse Katholieke priesters achter zich staan.

De achtergrond is een in november gepubliceerde verklaring van de Vereniging van Katholieke Priesters. Er staat in dat sommige priesters worden lastiggevallen door sommige bisschoppen en dat de klachten van geestelijken over bisschoppen de laatste jaren fors zijn toegenomen. De vereniging maakt zich vooral zorgen over gevallen waarin priesters te horen kregen dat zij op korte termijn de verantwoordelijkheid voor een andere parochie moesten overnemen, zonder dat de bisschop de moeite nam om de situatie aan de parochianen uit te leggen. De priester wordt aan zijn lot overgelaten om met de extra werklast om te gaan. Er wordt ook op gewezen dat veel priesters als parochiepriester blijven dienen tot ver na de normale pensioenleeftijd van 75 jaar.

Ontslag

De vereniging maakt zich ook zorgen over het feit dat priesters vrijaf nemen (sabatical) en vervolgens niet meer mogen terugkeren naar het ambt. Sommigen waren gedwongen om tegen hun wil ontslag te nemen uit het priesterschap, terwijl anderen werden gedwongen een ‘ongepaste’ openbare schuldbekentenis af te leggen, zonder welke hun terugkeer naar het ambt niet mogelijk was. Een ander probleem is dat in sommige bisdommen homoseksuele priesters het werken in de parochies wordt ontzegd, terwijl zij in andere bisdommen worden behandeld als gelijkwaardige en gewaardeerde leden van het priesterschap.

Ombudsman/vrouw

Woordvoerder Hazelwood legt uit dat er bijvoorbeeld in ieder bisdom een ​​speciale commissie of persoon zou kunnen zijn met een ombudsfunctie. Deze persoon of commissie kan zijn samengesteld uit een vertegenwoordiger van het bisdom, zoals een geestelijke, een human resources-deskundige of een leek. De priester kan dan proberen het probleem samen met de ombudsman/vrouw of commissie op te lossen en zou niet alleen voor de bisschop hoeven te staan.

Database

Tegelijkertijd benadrukt Hazelwood dat de Vereniging van Katholieke Priesters een centrale nationale database zou verwelkomen om de transparantie te bevorderen. Hij waarschuwt dat het tekort aan priesters en de vergrijzing van de geestelijkheid de Kerk in Ierland de komende jaren “als een mokerslag” zal treffen.

De Katholieke kerk in Ierland kampt momenteel met een enorme daling van het aantal priesters. Dagblad ‘Irish Examiner’ publiceerde vorige week een rapport, onder verwijzing naar openbaar beschikbare kerkstatistieken, dat ongeveer 20 procent van de Ierse priesters in slechts drie jaar tijd is overleden.