Duitsland: Bisschop geeft vrouw functie van Deken

-MÜNSTER- Duitsland maakt zich dit jaar op voor de Synodale weg. De angst die veel tegenstanders hebben bij deze Synode is dat Duitsland een eigen weg zal gaan binnen de Rooms Katholieke Kerk. Het begint er inmiddels een beetje op te lijken.

De Bisschop Dr. Felix Genn, Bisschop van de Diocese Münster, langs de Nederlandse grens, lijkt het voortouw te nemen. Hij benoemt op de post van een Deken, een vrouw. Omdat de taak van een Deken alleen door een Priester kan worden vervuld, krijgt de vrouw in kwestie een andere titel en wel Bisschoppelijk vertegenwoordiger, haar taken zijn dezelfde als die van de mannelijke Deken. Als Deken fungeert men tussen het Bisdom en de Parochies in en is dus mede-verantwoordelijk voor onder andere de Priesterbenoemingen.

Pastoraal-werkster Maria Hölscheidt uit Sankt Amandus in Datteln en Pastoor Ludger Ernsting van de Gastkerk in Recklinghausen zijn benoemd tot zogenaamde Bisschoppelijk vertegenwoordigers in het Dekenaat Recklinghausen, zo meldt het Bisdom. De twee krijgen hun ambt voor zes jaar tot midden januari 2026.

Het geldend statuut voor Dekens in het Bisdom Münster schrijf voor, dat een Deken  Priester moet zijn. Hölscheidt en Ernsting worden echter geen Deken meer genoemd, maar Bisschoppelijk vertegenwoordiger, aldus Stephan Kronenburg woordvoerder van het Bisdom.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*