Duitsland: Gas op rantsoen komt nu heel dichtbij

Donderdag 23 juni 2022 -11:45 – Bron: ARD – Beeld: PB/Sandro Halank
 -Berlijn- De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, heeft de alarmfase van het nationale noodplan voor gasbevoorrading afgekondigd. Dat is de laatste stap voor er gerantsoeneerd moet worden. De minister sprak van een economische aanval van Poetin’, tijdens een spoedpersconferentie.

Per direct minder gas verbruiken

Winter

Met de winter in het vooruitzicht probeert Duitsland zo snel mogelijk de gasvoorraden aan te vullen. Die zijn voor bijna 60 procent gevuld, maar het tempo waarmee aangevuld wordt vertraagt. Met het huidige tempo zou het nog 100 dagen duren om het vooropgestelde doel te halen, maar dan is het stookseizoen al begonnen, meldt ARD-tv.

Om het gasverlies te compenseren zal Duitsland opnieuw, net als Nederland, de kolencentrales weer volop in gebruik nemen. De sluiting van alle kerncentrales uit de tijd van het kabinet Merkel, is ook aan de orde. Deze zaak ligt met name bij de Groenen, uiterst gevoelig. Volgens planning van de Atomausstieg sluiten 31 december 2022 de laatste 3 nog operationele kernreactoren in Duitsland. Daarmee valt in Duitsland 4 gigawatt aan betrouwbaar emissievrij vermogen weg. Langer in bedrijf houden van de reactoren zou de afhankelijkheid van (Russisch) aardgas verkleinen.

 

Geef een reactie op dit artikel