DUITSLAND: Kardinaal Marx geeft voorzitterschap Bisschoppenconferentie op

Alles heeft zijn tijd

-MÜNCHEN-(KNA-DPA) De algemene voorjaarsvergadering van de Duitse Bisschoppenconferentie zal plaatsvinden in Mainz van 2 tot 5 maart 2020. De verkiezing van de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie is ook gepland. Maar kardinaal Reinhard Marx stelt zich niet bereid voor een nieuwe termijn.

Kardinaal Reinhard Marx, heeft bij deze gelegenheid een brief geschreven aan de leden van de Duitse Bisschoppenconferentie. In deze brief staat letterlijk:

“Het jaar 2020 vordert en daarmee het zicht op de agenda en de planning voor dit en het komende jaar. Dit geldt ook voor de verplichtingen van de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie. Ik denk daarom dat het juist is, zelfs voordat de voorzitter wordt gekozen op de Algemene Vergadering in de lente, om te verduidelijken dat ik niet beschikbaar ben voor een mogelijke tweede termijn.

Alles heeft zijn tijd

Het is me al een tijdje duidelijk. Mijn idee is dat ik aan het einde van een eventuele tweede ambtstermijn 72 jaar oud zou zijn, en dat het einde van mijn rol als Aartsbisschop van München en Freising dichterbijkomt. Ik denk dat het de beurt is aan de jongere generatie. En misschien is het ook goed als deze taak vaker wordt gewijzigd. Ik was erg blij om het ambt van voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie te mogen bekleden, maar ‘alles heeft zijn tijd’.

Natuurlijk blijf ik actief werken in de Bisschoppen-conferentie en zal ik me met name inzetten voor de Synodale Weg, die volgens mij goed is begonnen. Tegelijkertijd wil ik sterker aanwezig zijn in mijn Aartsbisdom München en Freising, vooral in het uitgebreide strategieproces dat wij dit jaar willen starten. ”

Foto: Erzbischöfliches Ordinariat München

Geef een reactie op dit artikel