Duitsland: Katholieke organisaties eisen moedige hervormingen kerk

Maandag 16 november 2020 05:45 (Redactie kerk/KNA.Foto EMB)

-Bonn- Vijf grote Katholieke organisaties in Duitsland hebben hun eisen naar structurele en ingrijpende veranderingen in de Katholieke kerk kracht bij gezet.

In een publiek gemaakte verklaring doen zij kond van hun steun aan het hervormings-proces, genaamd ‘De Synodale Weg’, welke de Duitse Bisschoppen en het centraal Comité der Duitse Katholieken (ZdK) na de misbruikschandalen zijn begonnen.

De hervormingen moeten krachtdadig worden doorgevoerd. Met het oog op de vele gevallen van sexueel misbruik in de kerk moet de kerk zich dringend hervormen, aldus de verklaring.

Geloofwaardigheid

De geloofwaardigheid moet weer terugkeren bij allen, van de basis tot de top. “Om het vertrouwen weer op te kunnen bouwen, zijn een dialoog en een openlijk debat over de noodzakelijke hervormingen dringend noodzakelijk. Daarvoor is een evangelisering, die de mensen bereikt en de blijde boodschap kan overbrengen en een leven vanuit en met het geloof noodzakelijk”. Ook moeten de ervaringen uit de corona-pandemie mee worden genomen in de Synodale Weg.

De kerk als een sterke geestelijke en pastorale kracht zien

Met het oog op uitlatingen van  Paus Franciscus met betrekking tot de Synodale Weg onderstrepen de organisaties, dat het hervormingsproces er toe moet dienen, de kerk als een sterke geestelijke en pastorale kracht te zien, die het Evangelie in de samenleving terug kan brengen en geloofwaardig is in de verkondiging.

“Om dat te kunnen bereiken zijn geestelijke openheid en theologische expertise, een nieuwe manier van naar elkaar luisteren en een open dialoog noodzakelijk.” Ondertekend werd de verklaring door de top van de Bond Duitse Katholieke Jeugd (BDKJ), de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB), de Katholieke Duitse Vrouwenbond (KDFB), de Katholieke Gemeenschap van Vrouwen (KFD) en het Kolpingwerk Duitsland. Zij vertegenwoordigen naar eigen zeggen rond 1,5 miljoen leden.

De Synodale Weg werd op de eerste Adventsdag 2019 gestart. De coronapandemie heeft de agenda van vergaderingen voor hervorming, die twee jaar duren, echter ingrijpend door elkaar gebracht, waardoor forse vertragingen en achterstanden zijn opgelopen.

Geef een reactie op dit artikel