Duitsland neemt overlijden Benedictus voor kennisgeving aan, maar ook niet meer dan dat

Leestijd: 2 minuten

Geen landelijk Requim voor Benedictus XVI in Duisland

Zondag 1 januari 2023 – 07:02 uur – Bron: Redactie kerk/ARD/DPA/KNA – Beeld: Publiek domein
  -Berlijn- Een van de beroemdste Duitsers aller tijden is overleden, zijn naam: Joseph Ratzinger, ook wel Emeritus Paus Benedictus XVI genoemd. In zijn ‘Heimatland’ heeft men er kennis van genomen en gaat men over tot de orde van de dag, ook in de Duitse RK kerk. Lees verder onder de reclame>

Een kwartier na de bekendmaking door de Vaticaanse perskamer onderbrak de Duitse publieke omroep ARD de uitzending voor de bekendmaking van het overlijden van de beroemde Duitser. Andere media volgden binnen het uur. De ophef en aandacht die Benedictus na zijn uitverkiezing op het conclaaf van 2005 kreeg, stond gelijk aan een ‘tsunami’ in de pers. Nu is die aandacht na zijn overlijden niet meer dan een ‘briesje’ in de pers.

Synodale Weg

Duitsland was trots en verguld toen een Duitser Papst (Paus) werd. De media-aandacht was groter dan bij het winnen van een voetbaltoernooi. Maar na diens dood ging de Duitse pers al snel over tot de orde van de dag. Veel van de (Katholieke)Duitsers heeft tijdens het Pontificaat van Benedictus XVI de kerk verlaten. Zij die nog wel ‘kerken’ willen met de Synodale Weg juist een heel andere koers dan die van wijlen Benedictus.

Dat blijkt ook in de Duitse RK kerk. Er zijn weliswaar gebedsbijeenkomsten om stil te staan bij het overlijden, maar de bezoekersaantallen ‘hält sich in Grenzen’ ofwel het is niet om over naar huis te schrijven. De eerste man in de Duitse RK-kerk, Bisschop Georg Bätzing, liet in de pers weten dat er geen landelijk Requim komt voor Benedictus. “Wij laten ieder eerbetoon over aan de lokale parochies” zei hij tegenover DPA-press.

De Duitse Synodale Weg, een kerkhervorming die zijns gelijke niet kent sinds Maarten Luther, was Joseph Ratzinger een gruwel. Een groot deel van de Duitse Bisschoppenconferentie staat er ook niet bekend om een groot aanhanger van Benedictus’ religieuze zienswijze te zijn. Dat bleek ook na het overlijden: Niets dan goeds over de doden, maar wel in beperkte bewoordingen. Ook de verdenkingen van justitie tegen de voormalig Aartsbisschop van München-Freising, Joseph Ratzinger, inzake ‘wegkijken’ bij misbruikzaken, hebben de mate van respect voor Benedictus XVI bij gelovigen alsook Clerus flink doen afnemen.

Politiek

Ook de Duitse politiek, bestaand uit een links-liberaal kabinet, is weinig spraakzaam. Bondskanselier Scholz beperkt zich tot plichtmatig diplomatieke bewoordingen. Voormalig Bondskanselier Angela Merkel is daarenteger spraakzamer. Op haar eigen website schrijft zij: „De Katholieke Kerk, Duitsland en de wereld verliezen met Benedictus XVI een van de meest strijdbare en belangrijkste religieuze denkers van onze tijd.“