Enquete: Meerderheid Poolse bevolking voor aftreden van alle Bisschoppen

Dinsdag 23 februari 2021-13:00- Bron: KNA – Foto PB
  -Warschau- In een recente peiling is een meerderheid van de Polen voorstander van het aftreden van alle Katholieke Bisschoppen in het land. De vraag “Moet de hele Bisschoppenconferentie aftreden met het oog op de onthulling van nieuwe pedofilieschandalen in de Poolse Kerk?” zegt, volgens het tijdschrift ‘Wprost’ van maandag 58,7 procent Ja; 33,9 procent antwoordde Neen.

Alleen onder de 50- tot 59-jarigen was er geen meerderheid voor het aftreden van de gehele Bisschoppenconferentie. In deze leeftijdsgroep was slechts 25 procent voor. Van de 30- tot 39-jarigen daarentegen was 87 procent er voorstander van dat Bisschoppen hun ambt neerleggen. United Surveys voerde de enquête uit voor het Poolse tijdschrift.

Beschuldigingen tegen meerdere Bisschoppen

Verschillende Poolse Bisschoppen worden ervan beschuldigd seksueel misbruik van kinderen en jong-volwassenen door geestelijken te hebben verzwegen. Onlangs haalde de zaak van de Priester Andrzej Dymer van het West-Poolse Aartsbisdom Szczecin-Kamien de media. Hij zou in de jaren negentig wekelijks een bezoek hebben gebracht aan een heropvoedingsinstituut en daar minstens vier jongens hebben misbruikt. De Diocese wist er al sinds 1995 van, maar deed niets aan de ‘zaak Dymer’.

Vorige week zette de Aartsbisschop van Szczecin Andrzej Dziega hem af als directeur van een medisch instituut; Dymer stierf vorige week dinsdag, 58 jaar oud, na een lang ziekbed aan kanker. De Poolse vice-premier Jaroslaw Gowin bekritiseerde vervolgens de Katholieke kerk in het land, omdat men Dymer niet ter verantwoording had geroepen. Bovendien nam Robert Fidura (53), een vooraanstaand lid van de Warsaw Church Foundation for Victims of Sexual Violence, ontslag uit protest tegen het gedrag van Bisschoppen tegenover slachtoffers van seksueel geweld.

Reeds in mei 2019 stemde 54 procent van de Polen voor het aftreden van de gehele Bisschoppen-conferentie. De Bisschoppen boden verschillende keren hun excuses aan de slachtoffers van misbruik aan. Onder het motto ‘Samen met de slachtoffers’ vierde de kerk in Polen  afgelopen vrijdag een “Dag van gebed en boete voor de zonde van seksueel misbruik jegens minderjarigen”.

Geef een reactie op dit artikel