EU-Bisschoppen begroeten Brexit-deal

-Brussel- (KNA) De voorzitter van de der EU-Bisschoppen-commissie, Kardinaal Jean-Claude Hollerich, verwelkomt de overeenkomst voor een mogelijke Brexit-deal. Het is een “overwinning van het gezond verstand om te komen tot goed nabuurschap”, aldus Hollerich in Brussel.

Al in de aanloop naar een Brexit had hij aangekondigd, dat de vertegenwoordigers van Schotland, Engeland en Wales, ook na een EU-uittreden van Groot-Brittannië, in de toekomst als gast bij de COMECE-ontmoetingen uitgenodigd worden. “Zij stoppen er tenslotte niet mee, Europeaan te zijn”, zo de Aartsbisschop van Luxemburg.

De onderhandelingsdelegaties van Groot-Brittannië en de EU hadden donderdagmiddag overeenstemming bereikt over een deal. Met de gewijzigde overeenkomst wordt een ‘harde’ grens met Ierland omzeild, het Goede Vrijdag-accoord beschermd en de integriteit van de interne markt gegarandeerd.

De lidstaten, het Britse Parlement en het EU-Parlement moeten nu toestemmen met de uittredingsovereenkomst. Of het Lagerhuis in London ook accoord gaat, is nog onduidelijk. Diverse partijleden hebben protest aangekondigd. Het debat daarover is morgen, zaterdag de 19e oktober.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel