Frankrijk: minister wil van biechtgeheim af

Leestijd: 2 minuten
Biechtgeheim is sterker dan de Franse wetten
Donderdag 14 oktober 2021 07:02 – Bron: Redactie kerk/France-Info – Beeld: PB
  -Parijs- De Franse Minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, heeft zich uitgesproken tegen het biechtgeheim van Priesters, wanneer zij kennis hebben van strafbare feiten. Priesters die door middel van de biecht kennis hebben genomen van bijvoorbeeld seksuele misdrijven tegen minderjarigen, zijn verplicht medewerking te verlenen om de dader(s) voor het gerecht te brengen, zei de minister in het Franse parlement.

Darmanin had eerder de voorzitter van de Franse Bisschoppenconferentie, Eric de Moulins-Beaufort, uitgenodigd voor een bijeenkomst. Het gesprek ging over de betekenis van het Sacrament van de biecht voor ‘Katholieken en de theologische, spirituele en canonieke grondslagen van het biechtgeheim’.

Strafbaar

De Minister reageerde in een interview op recente uitspraken van de Aartsbisschop. Op de vraag of het biechtgeheim voorrang heeft boven de Franse wet, zei de Moulins-Beaufort vorige week aan de zender ‘France Info’ dat het biechtgeheim verplicht is voor alle Priesters en daarom “sterker is dan de wetten van de Republiek”. In Frankrijk is het niet vervolgen of melden van misdrijven een strafbaar feit.

De Minister van Binnenlandse Zaken, die ook verantwoordelijk is voor religieuze zaken, zei in een interview met de Aartsbisschop dat er “geen wet in Frankrijk is die boven de wetten van de Nationale Vergadering en de Senaat staat”. De republiek respecteert alle denominaties, op voorwaarde dat zij ook de nationale wetten respecteren. In de dagelijkse praktijk is het zo, dat de Franse wet over het algemeen het biechtgeheim erkent, vergelijkbaar met het medisch beroepsgeheim. Dit geldt echter niet voor misdrijven die worden gepleegd tegen kinderen en jongeren onder de 15 jaar, benadrukt Darmanin.

 

Woordkeuze

Ondertussen vroeg de Moulins-Beaufort vergiffenis voor zijn woordkeuze in het tv-interview. Hij verontschuldigde zich bij de slachtoffers en iedereen die gekwetst of geschokt was door het debat dat tot zijn uitspraken leidde, aldus de Aartsbisschop. “Voor ons christenen appelleert het geloof aan het geweten van elk individu, het vereist een onvermoeibare zoektocht naar het goede, wat niet kan gebeuren zonder respect voor de wetten van het land.”

Seksueel misbruik

Achtergrond van de discussie is het eindrapport dat afgelopen dinsdag is ingediend door een onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Katholieke kerk van Frankrijk. Een van zijn eisen was om in deze context het biechtgeheim van Priesters op de proef te stellen. Gezien de misbruikschandalen over de hele wereld en de bijbehorende rapportageverplichtingen in verschillende landen, heeft het Vaticaan het biechtgeheim altijd krachtig verdedigd.

De verdediging van het biechtstoelgeheim door de Aartsbisschop had al tot discussies geleid. Minister van Justitie Eric Dupond-Moretti bevestigde dat elke Priester een “dwingende verplichting” heeft om dergelijke misdaden te melden. Anders is ook een aanklacht tegen de Priester denkbaar.

Het biechtgeheim heeft een hoge prioriteit in het kerkelijk recht en kan niet zomaar worden afgeschaft. De onschendbaarheid ervan komt rechtstreeks voort uit het goddelijke recht op openbaring en is geworteld in de essentie van het Sacrament. Als een priester het breekt, wordt hij bedreigd met excommunicatie. In de meeste EU-landen wordt, net als in veel andere landen, het biechtgeheim ook door de overheid gerespecteerd.