Helft Poolse bevolking wil ontslag van alle Bisschoppen

Woensdag 27 oktober 2021 08:02 – Bron: TVN/KNA – Beeld: PB
 -Warschau- In het licht van de misbruikschandalen in de Rooms-Katholieke Kerk van Polen, zegt 50 procent van de Polen in een peiling, dat Paus Franciscus alle Bisschoppen in het land moet afzetten.

Volgens het onderzoek dat maandag door de particuliere televisiezenders TVN en TVN24 werd gehouden, is 30 procent tegen en steunt de Bisschoppen om zelf de gevallen van misbruik te onderzoeken. De overige 20 procent heeft hier geen mening over.  Van de ondervraagden is 79 procent van mening dat de Kerk veel fouten in het oplossen van misbruikzaken heeft gemaakt; 12 procent antwoordde dat de Kerk wel goed  heeft opgetreden. Het Kantar Instituut heeft 1.000 volwassenen in het hele land telefonisch geïnterviewd.

Doofpot

Verschillende actieve en voormalige Bisschoppen in Polen worden ervan beschuldigd misbruik in de doofpot te stoppen. Dit jaar heeft het Vaticaan al disciplinaire straffen opgelegd aan ongeveer tien Poolse Bisschoppen voor het verzaken van hun plichten bij vermeend misbruik door Priesters. Zij moesten een ‘passend’ bedrag betalen aan een Kerkelijke stichting die preventieve maatregelen tegen seksueel geweld tegen minderjarigen ondersteunt.

Bovendien mogen de meeste gestrafte Bisschoppen de openbare erediensten in hun voormalige Bisdommen niet meer bijwonen. In februari was in een peiling van het United Surveys Institute, bijna 59 procent van de Polen voorstander van het aftreden van alle Katholieke Bisschoppen in het land. Ongeveer 34 procent was tegen.

 

Geef een reactie op dit artikel