Ieren stemmen over nieuwe scheidingswet. Bisschoppen waarschuwen.

-Dublin- Vandaag gaan de Ieren naar de stembus voor een referendum om sneller te kunnen scheiden. De Bisschoppen spreken zich tegen zo’n wet uit. Een dergelijke stap gaat “het huwelijk niet steunen, maar scheidingen liberaliseren”, aldus de voorzitter van de Raad voor huwelijk en familie van de Ierse Bisschoppenconferentie, Bischof David Nulty.

Het huwelijk is “voor het algemeen welzijn van fundamenteel belang”, zo Nulty verder. In plaats van aan de “opheffing van het huwelijk” te werken, zou het beter zijn, “paren beter op het huwelijk voor te bereiden en hen in hun huwelijk meer te ondersteunen”, vorderde Nulty.

Ook de Bisschop van de Diocese Elphin, Kevin Doran, gaf in een Herderlijk schrijven ter overdenking, dat de (lange) wachttijd voor een wettelijke scheiding er juist is, om aan echtelijke problemen te werken, in plaats van  “bij de eerste tekenen van een crisis de handdoek in de ring te werpen”.

De Ieren gaan tijdens het referendum gelijktijdig stemmen voor de Europese verkiezingen, welke gisteren in Nederland werden gehouden. Tijdens het referendum, dat de Ieren meer aanspreekt, gaat het er om voortaan na een tweejarige wachttijd te kunnen scheiden, nu is dat nog vier jaar.

Alle Ierse partijen steunen het ‘versnellen’ van de termijn om te kunnen scheiden en deskundigen gaan er dan ook van uit, dat de uitslag van het referendum ten gunste van een versnelling zal uitvallen.

Het percentage Ieren dat gaat scheiden is opmerkelijk laag voor Europese verhoudingen. Uit de volkstelling van 2016 bleek dat 4,7 procent van alle gehuwden zich had laten scheiden.

Bron: KNA Foto: Pixabay-symboolfoto

Geef een reactie op dit artikel