Is de Ierse premier de grootste Katholiekenhater in Europa?

-DUBLIN- De  Rooms-katholieke kerk in Ierland staat op ramkoers met de Ierse premier en heeft duidelijk gemaakt dat katholieke ziekenhuizen in de toekomst een anti-abortus koers zullen blijven volgen.

De Ierse premier Leo Varadkar kondigde een paar weken geleden aan dat hij de kerken wilde dwingen abortussen uit te voeren. In een ethische code die in juni werd gepubliceerd, had de katholieke kerk besloten dat katholieke instellingen en artsen geen abortus zouden mogen plegen. De code is overhandigd aan de Ierse overheid. De oppositie tegen de pro-abortusregering wordt gesteund door de Nationale Vereniging van Huisartsen (NAGP), die een groot deel der huisartsen in het land vertegenwoordigt. Meer dan 80 procent der artsen is duidelijk fel gekant tegen abortus, hoewel de overheid forse druk uitoefent op alle artsen.

Ondertussen heeft de regering gedreigd de ziekenhuizen die behoren tot de katholieke kerk desnoods te sluiten, als ze niet meewerken aan de uitvoering van de nieuwe pro-abortus wetgeving. Premier Varadkar zei in een interview dat de katholieke gezondheidszorg en het katholieke onderwijs niet langer passen in een ‘modern land’. “De katholieke kerk moet worden uitgesloten van het openbare leven in Ierland”, aldus de premier.

Leo Varadkar (Dublin, 18 januari 1979) is een Ierse politicus van de partij Fine Gael. In juni 2017 werd hij – na het vertrek van Taoiseach Enda Kenny – gekozen als leider van deze regerende Ierse politieke partij. Op 12 juni 2017 werd Varadkar geïnstalleerd als premier van Ierland. Hij is de eerste Ierse premier van Aziatische komaf en zowel de jongste als de eerste openlijk homoseksuele Ierse premier.

Bron: Prolife Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel