Italië: In 3 maanden 1 miljoen armen er bij

-Rome- (KNA) Het aantal mensen dat in armoede leeft in Italië is sinds het begin van de Corona-crisis, eind februari, met een miljoen gestegen.

Afgelopen donderdag verscheen een rapport van het voedsel- en landbouwinstituut Coldiretti op basis van gegevens van Caritas en de Italiaanse voedselbanken. Uit het rapport blijkt een sterke stijging van hulpaanvragen, met maar liefst 40 procent. Daarmee stijgt het aantal mensen dat een beroep op (voedsel)hulp doet naar 3,7 miljoen.

Lockdown

Terwijl door het Coronavirus vooral het Noorden van Italië sterk getroffen werd, lijden onder de economische gevolgen van de ‘lockdown’ vooral de inwoners van het zuiden. 20 procent van de nieuwe armen leven in Campanië, aldus het Coldiretti-rapport; 14 procent leeft in Calabrië, 11 procent in Sicilië en 10 procent in Latium. In de door het virus sterkst  getroffenen, maar economisch sterke Lombardije leven 9 procent van hen, die door de pandemie in armoede vervielen.

Tot de ‘nieuwe armen’ in Italië horen vooral, werkloos geworden ZZP’ers of handwerkers, die de deuren moesten sluiten. Maar ook zwartwerkers, kleine ondernemers die geen subsidie kregen of gezinnen zonder spaargeld. Ook arbeiders met uitzendcontracten en deeltijdwerkers zijn massaal in armoede vervallen. Schattingen geven aan dat onder de nieuwe armoede ook 700.000 kinderen onder de 15 jaar vallen, aldus Coldiretti.

 

Geef een reactie op dit artikel