Italië in shock: Priester op klaarlichte dag op straat doodgestoken

-Rome/Como- (KNA) De moord op een Priester, op klaarlichte dag, heeft in Italië tot een golf van verontwaardiging en verdriet geleid.

De politie van Como bij het afgedekte lichaam van Don Malgesini (Foto EMB)

Don Roberto Malgesini (51) werd volgens lokale media, gistermorgen in het Noord-Italiaanse Como, in zijn rug neergestoken. De geestelijke stond bekend om zijn inzet voor migranten.

Bij de vermoedelijke dader gaat het volgens de politie om een 53-jarige Tunesiër, die al vele jaren illegaal in het land verblijft. De moord werd om 07:00 uur in de ochtend gepleegd op het Piazza San Rocco in het centrum van Como, toen Malgesini een ontbijt aan daklozen verstrekte. De dakloze aanvaller, die een bekende van de Priester is, zou meermaals met een keukenmes op hem ingestoken hebben. Een messteek in de nek verwondde de Priester zo zwaar, dat hij hieraan ter plekke bezweek.

De zwaar bebloede dader meldde zich enkele honderden meters verderop bij een politiepost. Over het motief van de verwarde dader is volgens de politie nog geen zekerheid. Volgens lokale media zou de man ernstige psychische problemen hebben. Tegen hem zijn sinds 2015 meerdere uitzettingsprocedures opgestart. Zijn laatste verblijfadres was een daklozencentrum in Como.

Bisschop Oscar Cantoni reageert ontzet op het voorval. “Don Roberto werkte altijd aan het ‘front’ en offerde zich met hart en ziel op voor de behoeftigen”, zegt de Bisschop. “Voor de armen was hij een echte vader” en nu gaf hij zo waar zijn bloed. “Men mag hem daarom een martelaar van de naastenliefde noemen”. De Bisschop riep iedereen op om naar de Kathedraal te komen en de Rozenkrans voor hem te bidden.

“Heilige van hiernaast”

De moord zorgt in Como voor heftige reacties en felle debatten. Voormalig minister van Binnenlandse zaken Matteo Salvini (Lega) greep het gebeuren direct aan, om wederom de migratiepolitiek van de regering te bekritiseren. “Don Roberto werd door een van de vele migranten doodgestoken, die zich illegaal in dit land ophouden en in plaats daarvan zouden moeten worden teruggestuurd naar hun geboorteland”, aldus Salvini. In gelijksoortige bewoordingen uitte zich de rechts-populistische partij Fratelli d’Italia. Van regeringszijde is nog geen reactie ontvangen.

De Katholieke gemeenschap Sant’ Egidio, welke zich inzet voor vluchtelingen benadrukt dat Malgesinis inzet niet voor niets is geweest. Zijn inzet is een “teken van liefde voor de armen”, die geen onderscheid naar herkomst kent. De Italiaanse Bisschoppenconferentie sprak haar deelneming uit en noemde het slachtoffer een “Heilige van hiernaast”.

Geef een reactie op dit artikel