Italië: Katholieke kerk neemt 600 vluchtelingen op

 -ROME-Italië heeft ermee ingestemd om per direct 600 asielzoekers op te nemen die momenteel nog in Ethiopië, Niger of Jordanië verblijven. De Rooms Katholieke Kerk zal instaan voor hun opvang.

De Italiaanse Bisschoppenconferentie heeft vrijdag een accoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken ondertekend over de uitvoering van de humanitaire corridor. Dat heeft initiatiefnemer de Gemeenschap van Sant’Egidio medegedeeld.

Het accoord omvat de toelating van zeshonderd mensen op een veilige en legale manier in Italië. Daardoor moeten ze hun lot niet in handen van mensensmokkelaars leggen en geen levensgevaarlijke overtocht van de Middellandse Zee ondernemen.

De 600 asielzoekers zullen in de loop van volgende week per vliegtuig naar Italië worden overgebracht. Zij zullen, met de financiële middelen van Sant’Egidio en de Rooms Katholieke Kerk, onder meer taallessen en andere vormen van steun krijgen.

Op basis van soortgelijke accoorden had Italië eerder al 1.600 asielzoekers uit Libanon en 500 uit Ethiopië laten overkomen. De bevoegde minister, de extreemrechtse politicus Matteo Salvini, staat nochtans bekend als een hardliner op het vlak van immigratie. Maar hij benadrukt geen tegenstander te zijn van migratie, op voorwaarde dat die strikt gereguleerd is.

De Katholieke lekengemeenschap Sant’Egidio heeft ook in België een humanitaire corridor opgezet, voor vluchtelingen uit Syrië. Maar die samenwerking is intussen felomstreden door mogelijk gesjoemel bij de uitreiking van humanitaire visa door Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Sant’Egidio heeft duidelijk gemaakt dat het niets met die malafide praktijken te maken heeft. Nederland heeft het strengste immigratiebeleid in Europa. Sant’ Egidio hoeft hier niet op medewerking van de IND te rekenen.

Bron: ADN Foto: PB-Amykins

Geef een reactie op dit artikel