Italië: Voor het eerst krijgt iemand hulp bij zelfdoding

Dinsdag 23 november 2021 13:25 – Bron: Redactie kerk/LaStampa – Beeld: PB
  -Rome- Voor het eerst krijgt een man in Italië medische hulp bij zelfdoding. De 43-jarige man had daarvoor eerder de toestemming gekregen van de rechtbank. Nu is ook een ethische commissie van artsen en psychologen akkoord gegaan. In Italië, waar euthanasie bij wet verboden is, wordt dat gezien als een historische beslissing.

De man, Mario genaamd, kreeg tien jaar geleden een ernstig ongeval en raakte verlamd aan alle ledematen. “Ik voel me lichter. Ik ben alle spanning kwijt die zich de afgelopen jaren had opgebouwd”, zegt hij tegen dagblad ‘La Stampa’. Mario had meer dan een jaar geleden het verzoek ingediend om onder begeleiding te mogen sterven.

De juridische mogelijkheid om begeleid te sterven bestaat in Italië sinds 2019. Het debat over euthanasie laaide in de jaren daarvoor hoog op nadat Fabiano Antoniani, in Italië bekend als DJ Fabo, naar Zwitserland  vertrok om daar euthanasie te ondergaan in een kliniek.

Antoniani was blind en verlamd geraakt na een ongeval. In een rechtszaak over zijn overlijden besliste het Italiaanse grondwettelijk hof dat hulp bij zelfdoding ook in Italië was toegestaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo moet de patiënt in leven gehouden worden door een medische behandeling, moet de medische toestand onomkeerbaar zijn en het lijden van de patiënt ondraaglijk.

Ook Mario kreeg vorig jaar toestemming om te sterven in Zwitserland. Toch besloot hij de procedure in Italië voort te zetten, omdat hij vond dat hij het recht had om in zijn eigen land te overlijden. Nu mag hij van een arts een dodelijk middel krijgen, dat hij echter wel zelf moet innemen. Mario kan enkel zijn rechterpink nog bewegen. In een brief, gepubliceerd door La Stampa, vraagt hij artsen om haast te maken met de procedure. Tot nu toe kon hij de situatie aan, schrijft hij, “maar er is een grens en die is nu overschreden”. “Ik heb niemand nodig om me uit te leggen hoe mooi het leven is”, voegt hij toe. “Wij hebben er maar één, en dat leven wij tot het einde.”

Het gaat dus niet om euthanasie zoals in Nederland, waarbij een arts het middel toedient. Daarover is in Italië geen wetgeving, onder meer doordat de Katholieke kerk zich altijd met kracht heeft verzet. Paus Franciscus heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen elke vorm van euthanasie.

Of de overwinning, van onder andere de kerk, een blijvende is, valt te betwijfelen. Er kunnen de komende maanden verandering komen. Afgelopen zomer verzamelden activisten meer dan een half miljoen handtekeningen voor een referendum over hulp bij zelfdoding. Mogelijk wordt dat komend voorjaar gehouden. “Om heldere regels te krijgen over hulp bij zelfdoding en euthanasie, is duidelijk de tussenkomst van het Italiaanse volk nodig”, zegt initiatiefnemer Marco Cappato vandaag in Italiaanse media. Staatsomroep RAI heeft tywee onderzoeken gedaan naar de populariteit van euthanasie onder de bevolking. Bij personen onder de 60 jaar was een overweldigende meerderheid voor euthanasie.

Geef een reactie op dit artikel