Kardinaal Müller vergelijkt Synodale Weg met machtigingswet van 1933

Leestijd: 3 minuten

 

-Rome- (KNA) De Duitse Kardinaal Gerhard Ludwig Müller heeft de belsuitvorming tijdens de reformatiedialoog  ‘Synodale Weg in Duitsland’ met de beruchte machtigingswet van de Duitse Rijksdag van 1933 vergeleken.

Adolf Hitler

De machtigingswet van 1933 ( Ermächtigungsgesetz), ook bekend als Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich ( Wet tot het lenigen van de nood van volk en rijk) werd op 23 maart 1933 aangenomen door de Duitse Rijksdag en afgekondigd op 24 maart 1933. Met het aannemen van deze wet zette de Rijksdag zichzelf buiten spel. De Rijksregering kreeg met deze wet wetgevende bevoegdheden waardoor een door de nazi‘s gedomineerde regering vrij baan kreeg bij het realiseren van een “nationaalsocialistische maatschappij” zonder dat er nog een controlerend parlement tussenbeide kon komen. De meeste historici achten hiermee de Weimarrepubliek de facto beëindigd, maar sommigen laten deze al met het aantreden van Adolf Hitler als Rijkskanselier op 30 januari 1933 eindigen.

“In een op een zelfmoord gelijkend proces heeft de meerderheid besloten, dat hun beslissingen bindend en geldig zijn, ook wanneer deze in strijd zijn of haaks staan op de Katholieke leer”, zei de voormalig Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer in een persinterview gisteren.

Müller letterlijk: “Zo ging het ook, toen de grondwet van Weimar door de machtigingswet werd opgeheven. Een zich zelfbenoemde commissie, die noch door God noch door het volk werd erkend, dat hen vertegenwoordigen moest, heft de Kerkelijke grondwet op, die op het Woord Gods in schrift en overlevering is gegrondvest.”

Kardinaal Müller uitte ook kritiek op het feit dat de Synode het leken mogelijk maakt, meer stemgerechtigde leden (52 procent) te hebben dan de Bisschoppen (bijna 30 procent) en andere geestelijken samen. Daarmee wordt de sacramenteel gegeven volmacht van de eigen Bisschoppen buiten werking gezet. Müller bevestigde zijn uitspraken tegenover Katholischen Nachrichten-Agentur (KNA).

Niet conservatief, maar destructief

De uitlatingen van de Kardinaal gaven onmiddellijk aanleiding tot heftige kritiek. De Jezuiet Bernd Hagenkord die als journalist leiding geeft aan radio Vaticaan/Vatican News noemt de vergelijking van de Synodale Weg met de machtigingswet van 1933 door Kardinaal Gerhard Ludwig Müller als “vergiftigend” en “destructief”. Met behoud heeft dit niets van doen.

Wie zoiets zegt, “heeft of geen benul van de geschiedenise of is er op uit om eidere vorm van debat te vergiftigen”, schrijft Hagenkord in zijn blog dinsdagmiddag.

Bij Nazi-vergelijkingen door Christenen tegen Christenen ga je te ver, aldus de Jezuiet, die behoort tot de geestelijk begeleiders van het Duitse Kerkreformatieproces. “Dat is niet conservatief, behouden. Dat is destructief, dat is precies het tegenovergestelde van behouden wa je lief is.”

Müllers uitspraken zijn kenmerkend bij mensen die het verleden niet (meer) kennen en mensenverachtend. “Dat is geen Kerk”, aldus de leider van de Duitstalige redactie van Radio Vaticaan.


Foto: publiek domein wiki