Kardinal Burke eist strafmaatregelen tegen Duitse Bisschoppen

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 23 maart 2023 – 09:52 uur – Bron: Redactie Kerk/EWTN/ARD/KRO-NCRV – Beeld: Publiek domein

-Birmingham (VS)- De uiterst behoudende Amerikaanse Kardinaal Raymond Burke heeft zich uitgesproken voor Kerkelijke sancties tegen Duitse Bisschoppen, die tijdens de eigen Duitse ‘Synodaler Weg’ – niet te verwarren met de Pauselijke Synode-  hebben ingestemd om homoseksuele partnerschappen en gescheiden en hertrouwde Rooms-Katholieken te zegenen. In een interview met het conservatieve ‘Katholieke’ televisienetwerk EWTN, beschuldigt Burke die Duitse Bisschoppen van ‘afvalligheid’. Lees verder onder de reclame>

‘Dragqueen’

De Amerikaanse Kardinaal, die vanwege zijn voorliefde voor een uitbundige kledingstijl, de bijnaam ‘Dragqueen van het Vaticaan’ heeft, gaat flink van leer tegen de Duitse Kerk. Zo spreekt hij van:  ‘​​ketters gedrag’, afwijking van de leer, verwerping van de leerstellingen van het geloof, maar ook van afvalligheid in de zin van het simpelweg afkeren van Christus en Zijn leerstellingen en het omarmen van een nieuwe religie. In de ogen van Burke pleegt een groot deel van de Duiste Bisschoppen misdaden. “Dit zijn zonden tegen Christus zelf, natuurlijk van de zwaarste aard. En de Codex Iuris Canonici voorziet in de gepaste sancties,” aldus een woedende Burke.

Reactie

In een eerste reactie, hedenochtend, laat een woordvoerder van de Duitse Bisschoppenconferentie weten geen behoefte te hebben om “op een persoon als Burke” te reageren. Het Centraal comité van Duitse Katholieken (ZdK) zegt dat zij er is voor alle Katholieken, “dat Burke liever een deel uitsluit is zijn probleem” aldus een woordvoerder.

Revolutie

“De Paus spreekt soms heel duidelijk. Wat hij vervolgens zegt met betrekking tot deze vraagstukken is in overeenstemming met de leer van de Kerk. De handlangers van de revolutie zouden deze uitspraken echter eenvoudigweg negeren en in plaats daarvan hun eigen keuzes maken waarbij zij denken dat de Heilige Vader deze lijkt te bevestigen”, aldus Burke.

Raymond Leo Burke

Raymond Leo Burke was Aartsbisschop van Saint Louis (2004-2008) totdat Paus Benedictus XVI hem naar Rome haalde en hem tot Prefect van het Hoogste Tribunaal van de Apostolische Signatuur benoemde.

Paus Franciscus onthief hem van zijn bestuursfuncties in de Romeinse Curie. Toch gelooft Burke niet dat de Paus hem als zijn vijand beschouwt. “Dat heeft hij mij nooit verteld. Ik ontmoet hem niet vaak, maar in de ontmoetingen die ik heb gehad, heeft hij me nooit berispt of beschuldigd van vijandige gedachten of houdingen ten opzichte van hem.”

Nadat Burke was ontslagen als Prefect van de Apostolische Signatuur, werd hij ‘weggepromoveerd’ tot Kardinaal-patroon van de Maltezer Ridderorde. Maar toen daar op last van Paus Franciscus een hervorming werd doorgevoerd, werd Burke wederom op een zijspoor gezet door de benoeming van Aartsbisschop Angelo Becciu tot Pauselijk vertegenwoordiger bij de Orde van Malta.

“Het is duidelijk dat de Paus niet wil dat ik in een leidinggevende positie kom”, zegt Burke. “Maar ik heb nooit de indruk gehad dat hij dacht dat ik zijn vijand was.”

Opvolger van Petrus

Wereldwijd zijn er aartsconservatieve Rooms-Katholieken die Jorge Bergoglio niet erkennen als Opvolger van Petrus. Burke zegt zich te distantiëren van die opvatting en erkent, naar eigen zeggen, dat Franciscus de rechtmatig gekozen Bisschop van Rome en opperherder van de Rooms-Katholieke Kerk is. “Elke keer als ik de Heilige Mis opdraag, noem ik zijn naam in het eucharistisch gebed. Dat is geen lege praat. Ik geloof echt dat hij de Paus is.”

Burke acht het zijn plicht om kritiek te leveren als hij ervan overtuigd is wanneer er in het Vaticaan dingen gebeuren die – in zijn ogen- niet Katholiek zijn. Zo liet Burke duidelijk merken het niet eens te zijn met een aantal conclusies van de Synodes over het gezin en over de Amazonesynode.

Schisma

Burke distantieert zich ook van een groep Rooms-Katholieken die aandringen op een scheuring met de in hun ogen ketterse Paus. “Een schisma kan nooit de wil van Christus zijn. Onze Heer kan dat niet willen en ik zal geen deel uitmaken van die verdeeldheid.”

De Rooms-Katholieke Kerk is geen politieke instelling, legt de Kardinaal uit. De Paus is dus ook “geen revolutionair die is gekozen om de leer van de Moederkerk te veranderen.” “Daarom vertrouw ik erop dat de Heer dit alles op de een of andere manier tot een goed einde zal brengen. Maar ik denk dat er in de toekomst nog wel wat leed te verduren is”.