Katholiek theoloog sluit zegeningen homoparen uit

Maandag 11 januari 2021 10:45 Bron: KNA/ Foto:PB

-Würzburg- De Katholieke theoloog Karl-Heinz Menke heeft de kerkelijke zegening van homoseksuele stellen categorisch uitgesloten in een rapport over huwelijk en gezin. Zelfs in individuele gevallen mag en kan de kerk niet het tegenovergestelde doen van wat zij in het dogmatisch en canoniek recht bindend heeft verklaard, schrijft de emeritus-professor voor dogmatiek uit Bonn in opdracht van het Duitse Bisdom Limburg.  

De kerk is geen dienstverlenend bedrijf dat in allerlei behoeften voorziet, schrijft de 70-jarige Menke, die ook lid is van de Internationale Theologische Commissie van het Vaticaan. De zogenaamde behoefte van homoseksuele of burgerlijk hertrouwde stellen om de zegen te verkrijgen over hun afwijkende relatie door de kerk, is geen argument daar als kerk op in te gaan. De kerk moet de tijdgeest weerstaan wanneer, ook
als de samenleving een dergelijke zegening als zogenaamd barmhartig ziet, maar feitelijk tegenstrijdig is met de leer van de kerk.

Volgens de Katholieke leer is het geen zonde om je homoseksueel te voelen; homoseksuele handelingen zijn daarentegen in strijd met het geloof. Menke benadrukt dat het weigeren van kerkelijke zegeningsceremonies voor koppels van hetzelfde geslacht niet gaat over het beoordelen van hun ethische bedoelingen of hun lidmaatschap van de kerk. Hoe het individu echter verantwoording aan God aflegt, ontstijgt onze kennis en ons oordeel.

De Bisschop van het Duitse Limburg en voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, heeft meermaals duidelijk gemaakt, dat hij zich een kerkelijke zegening kan voorstellen voor echtparen die niet in de kerk mogen trouwen – inclusief homoseksuele stellen. Eind december zei Bätzing in een interview: “Wij hebben hiervoor oplossingen nodig die niet alleen privaat erkend worden, maar ook publiekelijk.” Maar hij maakt ook duidelijk dat er geen huwelijk zal worden gesloten. Dergelijke zegeningen kunnen ook mogelijk zijn zonder officiële erkenning van het Vaticaan, aldus Bätzing: “In mijn Bisdom heb ik een proces in gang gezet om deze kwestie te bespreken en de mogelijkheden te onderzoeken. In augustus 2019 zei Bätzing – hij was toen nog geen voorzitter van de Bisschoppenconferentie – dat zegenvieringen voor homoseksuele stellen op dat moment niet mogelijk waren.

 

Tijdens een discussiebijeenkomst in het Duitse Oestrich-Winkel wees Bätzing op de kwestie van het canoniek recht: “Als Bisschop Georg zegt dat er zegenvieringen komen voor homoseksuelen in de Diocese Limburg, dan is er morgen geen Bisschop Georg meer, omdat de Heilige Vader dan zegt dat de Bisschop handelt in strijd met het kerkelijk recht en niet langer Bisschop kan zijn.”

Geef een reactie op dit artikel