Kerkvrijwilliger (39) bekent brandstichting kathedraal Nantes

-NANTES- (ADN/TF1) De 39-jarige verdachte vrijwilliger die gisteren opnieuw werd opgepakt in verband met de brand in de kathedraal van Nantes is de afgelopen nacht aangehouden en in staat van beschuldiging gesteld, hij is momenteel in voorlopige hechtenis geplaatst. Dat meldt procureur Pierre Sennès. De Rwandese man die als vrijwilliger bij de parochie werkte, heeft bekend de brand te hebben aangestoken.
Het vuur in de kathedraal van Nantes brak uit op zaterdag 18 juli, uren nadat de dertiger het gebouw had afgesloten. Aanklagers begonnen een onderzoek omdat de vlammen op drie verschillende plaatsen in de kerk waren ontstaan en er geen sporen van braak op de toegangsdeuren waren gevonden.

De man werd op 18 juli al opgepakt, maar de dag nadien alweer vrijgelaten. Het gaat om een Rwandese asielzoeker die als vrijwilliger werkte bij de parochie. Na zijn vrijlating bleef de politie de man volgen nadat hij tijdens een eerste verhoor tegenstrijdige opmerkingen gemaakt had. Gisterenochtend werd hij opnieuw opgepakt. Hij wordt nu aangeklaagd voor “vernietiging en schade door brand” en is vastgezet.

De verdachte heeft tijdens de ondervraging door de rechter bekend op drie plekken brand te hebben gesticht in de kerk. Op het grote orgel, het kleine orgel en een elektrisch paneel. Waarom hij tot zijn daad kwam, is nog onduidelijk. “Mijn cliënt heeft meegewerkt”, zegt de advocaat van de verdachte. “Hij betreurt de feiten en de oproep voor het verhoor was voor hem een ​​bevrijding.” De verdachte is bang en overweldigd, verklaarde de raadsman zondag aan de pers De verdachte hangt bij een veroordeling maximaal tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro boven het hoofd.

Groot onderzoek

In het kader van het brandonderzoek werden meer dan dertig mensen gehoord en zijn twintig rechercheurs en het gerechtelijk laboratorium van Parijs ingeschakeld, aldus Sennès in een verklaring. Uit de eerste resultaten van het laboratorium bleek al overduidelijk dat er sprake was van brandstichting.

Sennès zei vorige week nog dat de man was gearresteerd als onderdeel van “normale procedure” en dat het “voorbarig” was om te suggereren dat hij een verdachte in de zaak was. Zijn advocaat, Quentin Chabert, zei destijds dat er niets was dat zijn cliënt rechtstreeks met de brand in verband bracht.

Notre-Dame

De brand die slechts 15 maanden na een verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde orgel van de gemeente Nantes. Dat orgel dateert uit 1621 en heeft wonderwel de Franse revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. Er gingen ook voorwerpen van onschatbare waarde verloren, zoals een groot glasraam uit de 16e eeuw en een schilderij uit de 19e eeuw.

Geef een reactie op dit artikel