Kerstboodschap Bisschoppen Frankrijk: “Laat je niet ontmoediging”

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 23 december 2021 11:02 – Bron: Redactie kerk/KNA/RTLF – Beeld: PB
  -Parijs- Met het oog op de coronapandemie en de talrijke ‘nekslagen’ voor de Kerk in Frankrijk, moedigen de Franse Bisschoppen met Kerstmis aan om niet toe te geven aan ontmoediging en nieuwe troost te vinden in de geboorte van Christus.

De Aartsbisschop van Reims en voorzitter van de Franse Bisschoppenconferentie, Eric de Moulins-Beaufort, spreekt expliciet over het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie Ciase en over de omstandigheden rond het aftreden van Aartsbisschop Michel Aupetit. Dit alles is “pijnlijk voor ons allemaal”. Maar het is “uit den boze om in een depressie te volharden”, al zijn de problemen zo hoog als de Eiffeltoren.

Pijnlijk voor ons allemaal

De Aartsbisschop van Reims en voorzitter van de Franse Bisschoppenconferentie, Eric de Moulins-Beaufort, spreekt expliciet over het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie Ciase en over de omstandigheden rond het aftreden van Aartsbisschop Michel Aupetit. Dit alles is “pijnlijk voor ons allemaal”. Maar het is “uit den boze om in een depressie te volharden”.

Met Kerstmis benadrukken andere Bisschoppen de noodzaak van solidariteit met mensen in precaire omstandigheden. De Aartsbisschop van Lyon en Primaat van Gallië, Olivier de Germay, zegt dat “het heel goed mogelijk is dat ontmoetingen met armen ook een kerstcadeau voor je kan zijn, omdat Jezus aanwezig is in de armen”.

Het ontheiligen van de geest van Kerstmis

De Bisschop van Ajaccio op Corsica, Francois Bustillo, waarschuwt voor het gevaar van “het ontheiligen van de geest van Kerstmis”. Christenen moeten waakzaam zijn dat “het materialisme de schoonheid van het Christelijke feest niet vernietigt”. Zonder de spirituele inhoud van Kerstmis “kunnen wij onze huizen vullen met geschenken, wij kunnen onze magen vullen, maar wij lopen het risico van binnen leeg te blijven”.

De Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk lijkt maar niet tot rust te komen: in oktober presenteerde de onafhankelijke onderzoekscommissie seksueel misbruik in de Kerk (Ciase) haar rapport. Volgens deze gegevens zijn er sinds 1950 naar schatting 216.000 minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik door Priesters en Religieuzen. Er zijn tussen de 2.900 en 3.200 potentiële daders geïdentificeerd. In december veroorzaakte het ontslag van Aartsbisschop Michel Aupetit, aanvaard door de Paus, opschudding nadat geruchten over een ongepaste relatie tussen Aupetit en een vrouw openbaar werden in de media.