Legionairs van Christus duiken op in ‘Panama Papers’

Leestijd: 3 minuten
Zaterdag 09 oktober 2021 05:02 – Bron: Redactie kerk/ElPais/KNA- Beeld: PB
  -Madrid- Vier jaar geleden verklaarden de ‘Legionairs van Christus’ dat zij zich niet zouden bezighouden met zogenaamde ‘offshore financiële transacties’. Via de ‘Pandora Papers’ wordt de religieuze gemeenschap nu geassocieerd met 250 miljoen euro in een belastingparadijs.

De ophef rond de ‘Orde van de Legionairs van Christus’ heeft betrekking op een bedrag van ruim 250 miljoen euro (295 miljoen US dollar) in drie trusts in Nieuw-Zeeland. Het geld dat op beleggingsrekeningen is gestort, wordt voornamelijk geïnvesteerd in onroerend goed, technologie en olie, meldt de Spaanse krant ‘El País’  naar aanleiding van het journalistieke onderzoek naar zogenaamde offshore-transacties genaamd ‘Pandora Papers’. In juli 2010 werd een trust opgericht ten behoeve van gepensioneerde leden van de Orde, de andere twee trustrekeningen genaamd ‘Salus’ en ‘AlfaOmega’ in november 2011.

Startkapitaal van $100

De trusts worden in verband gebracht met de Priester Luis Garza Medina, die jarenlang werd beschouwd als de ‘nummer twee’ van de ‘Legionairs van Christus’. Garza richtte het op met twee naaste familieleden die werkzaam zijn in de financiële sector, met elk een startkapitaal van $100. Door erfenissen en schenkingen groeiden de bedragen tot het nu bekendgemaakte bedrag. De trusts zijn financieel actief in verschillende landen op vier continenten en de Orde wordt genoemd als begunstigde.

De ‘Pandora Papers’ laten zien dat de eerste trust drie dagen voor de officiële benoeming van Kardinaal Velasio De Paolis als Apostolisch afgevaardigde bij de ‘Legionairs van Christus’ werd geopend. De Paolis was verantwoordelijk voor de handel-en-wandel van de ‘Legionairs van Christus’ , na een eerdere visitatie  aan de Orde vanwege het misbruikschandaal rond oprichter Marcial Maciel en onduidelijke financiële structuren.

In 2017, nadat het onderzoek naar de ‘Paradise Papers’ bekend werd, had de Orde verklaard dat het geen offshore-activiteiten had of ondersteunde. Deze praktijk bestond onder Maciel en zou na zijn overlijden zijn opgeheven.

Op verzoek van ‘El País’ bevestigden de ‘Legionairs van Christus’ een band te hebben met de eerste trust, welke “een legaal juridisch instrument” zou zijn. De religieuze gemeenschap ontkent echter controle te hebben over de andere accounts. “Het is niet correct  om beslissingen, bijdragen of acties van deze trusts aan de Congregatie toe te schrijven”, aldus de Orde. De Orde verwijst naar de financiële bijdragen die van deze rekeningen werden ontvangen als zijnde donaties van weldoeners. Op de vraag of het Vaticaan op de hoogte was van de financiële structuren van de Orde, antwoordden de ‘Legionairs van Christus’ dat zij niet verplicht waren om gedetailleerde informatie over interne financiële zaken aan Rome door te geven. Het Vaticaan wil dit bevestigen noch ontkennen tegenover de Spaanse krant, maar wijst erop dat de hervormingen bij de Orde door, en in opdracht van de Curie, beperkt zijn tot de persoon van de stichter en de structuren van de Orde.

‘Witwassen’

Geheime rekeningen in overzeese gebiedsdelen worden gebruikt om onopgemerkt grote sommen geld over te maken, om de werkelijke eigendomsverhoudingen niet bekend te maken en om belastingen te ontwijken. Deze praktijk is vaak legaal, maar er zijn critici die wijzen op de mogelijkheid van ‘witwassen’.

Met het onderzoek ‘Pandora Papers’, waaraan 150 mediabedrijven uit omroep en krantenwereld over de hele wereld deelnamen, werden gelekte documenten over financiële investeringen van beroemdheden in belastingparadijzen geanalyseerd. De verwikkelingen van 35 huidige en voormalige staats- en regeringsleiders zoals Tony Blair, Wolodymyr Selenskyj en Silvio Berlusconi werden blootgelegd. Nog eens 330 politici uit meer dan 90 landen en 130 miljardairs zijn erbij betrokken, waaronder Claudia Schiffer, Pep Guardiola en Shakira. Bedrijven zoals Nike of Apple werden ook genoemd.