Misbruikzaak in Taizé: Broeder moet het dorp verlaten

-TAIZÉ- (KNA) Een Broeder uit de oecumenische gemeenschap van Taizë verlaat het dorp en de gemeenschap na beschuldigingen van misbruik . Zoals de gemeenschap op haar website meedeelt, vroeg de Prior, Broeder Alois, hem dit te doen. In de toekomst gaat hij buiten Taizé wonen. Vanwege zijn hoge leeftijd gaat een andere broeder bij hem wonen en anderen vergezellen hem “in deze fase van zijn leven”.

Broeder Alois zegt: ‘Ik weet hoeveel wij deze Broeder verschuldigd zijn. Dit raakt ons allen  diep.’ Hij hoopte echter dat deze beslissing “ons – en ook hem – zal helpen om het pad van waarheid voort te zetten”.

In juni 2019 ontving de gemeenschap verschillende beschuldigingen over aanranding van minderjarigen, door deze Broeder. Sindsdien zijn er andere geloofwaardige verklaringen afgelegd tegen de Broeder in kwestie. De verklaringen zijn doorgestuurd naar de bevoegde opsporingsautoriteiten.

Vijf slachtoffers hebben zich gemeld

In 2019 deelde de gemeenschap van Taizé mee dat dire van hun leden, tientallen jaren geleden minderjarigen sexueel hadden lastig gevallen . Volgens de gemeenschap hadden vijf vermeende slachtoffers zich tot de gemeenschap in Bourgondië, Frankrijk, gewend om melding te maken. Er waren een of twee gevallen van seksueel geweld tegen minder-jarigen in de jaren 1950-1980. Er was geen bewijs van verkrachting, zei een woordvoerder destijds. Twee van de beschuldigde mannen zouden al minstens 15 jaar dood zijn, en de derde bleef in Taizé wonen.

Broeder Roger Schutz

Sinds de jaren 60 komen jaarlijks duizenden jongeren uit heel Europa naar Taizé. Meest recent waren er jaarlijks ongeveer 70.000. Velen nemen enkele dagen of weken deel aan het spirituele programma van de gemeenschap.

Naast gebeden en diensten ligt de focus op het uitwisselen van religieuze vragen.

 

Ongeveer 100 mannen uit 25 landen behoren momenteel tot de gemeenschap die in 1944 door Broeder Roger Schutz werd opgericht.

 

Driekwart woont in Taizé, een kwart in verschillende kleine vestigingen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Sinds 2005 is Broeder Aloïs Löser (65) uit Stuttgart (D) de leider van de oecumenische gemeenschap.

Foto’s: wiki-commons

Geef een reactie op dit artikel