NIEUWE CDU-VOORZITTER: Met Katholieke Laschet neemt CDU geen risico

Zaterdag 16 januari 2021 14:09 Bron: ADN/KNA/redactie kerk Foto: PB/Kosinsky

-Berlijn- De CDU koos ervoor om op safe te spelen. De katholieke Armin Laschet slaagde erin zichzelf te promoten met zijn regeringservaring, zijn assertiviteit en zijn brede positie in het kabinet in Noordrijn-Westfalen.

Armin Laschet (Foto © Olaf Kosinsky)

En hij hield de beste toespraak onder de moeilijke omstandigheden van een digitaal partijcongres. Gezien de vele peilingen die tegen hem spraken, was het een verrassend duidelijk resultaat. Maar vanuit het oogpunt van ‘eenheid’, dat voor de partijconferentie op ieders lippen lag, is het een ontnuchterend resultaat zoals in Hamburg 2018: de partij is verdeeld.
Laschet staat, net als Annegret Kramp-Karrenbauer destijds, vooral voor continuïteit en rust in de coalitie.
Maar die factoren zouden bij Kramp-Karrenbauer tot haar ondergang leiden.Het verschil met Laschet is de timing:  kort voor de federale verkiezingen is er nauwelijks kans op rivaliteit tussen de CDU-voorzitter en de kanselier, die haar mogelijke opvolger liet vallen – in Angela Merkels ‘afscheidsrede’ sprak zij zonder een woord van waardering voor Kramp-Karrenbauer, dat spreekt boekdelen

 

 

Toch betekent deze verkiezing een last: Friedrich Merz heeft opnieuw bijna de helft van de partij aan-getrokken. Dit toont aan hoe groot het ongenoegen is over de tijd van de grote coalities en het Merkel-tijdperk. De CDU verlangt naar Laschet, naar frisse lucht en duidelijke doelstellingen.


Merz zal opnieuw, zoals in Hamburg tegen Annegret Kramp-Karrenbauer drie jaar geleden, ruzie maken met de organisatoren van het partijcongres, hij zou weer eens niet genoeg spreektijd gekregen hebben. Het verrassende optreden van Jens Spahn, die zich mengde onder de weinige afgevaardigden, niet om een ​​vraag te stellen maar om een ​​aanbeveling te doen voor Laschet, was een ietwat bizarre manier van doen. Had Laschet dat nodig? Had Spahn dat nodig?
De aanhangers van Merz en Norbert Röttgen zullen het als ‘vuil spel’ beschouwen.

Maar eerlijk is eerlijk, de toespraken waren gewoon niet zo goed als die van Laschet. Net als in Hamburg in 2018 kon met name Merz niet aan de verwachtingen voldoen. Laschet zal nu meteen al zijn talenten in de strijd moeten gooien om zich te bewijzen.Annegret Kramp-Karrenbauer, zijn voorganger, faalde ook omdat de verliezende partij niet overtuigd was van haar. De test hiervoor zullen de aanstaande deelstaat-verkiezingen zijn, vooral die in Saksen-Anhalt, waar opnieuw de vraag rijst die Kramp-Karrenbauer als een loden last met zich meedroeg: hoe denken wij over de AfD? Laschet zou hiervoor Merz nog wel eens hard nodig kunnen hebben.

De deelstaatverkiezingen zijn ook bepalend voor de kandidatuur van Bondskanselier. Beiden hebben zich uitgesproken voor een besluit over, wie wordt Bondskanselier, na de eerste deelstaatverkiezingen in maart. De reden is duidelijk: een nederlaag in Rijnland-Palts of Baden-Wuerttemberg zou de kandidaat voor het Kanselierschap aan het begin van het verkiezingsjaar verzwakken, als deze van tevoren zou worden voorgedragen. Voor Laschet betekent het echter: alleen een overwinning bij deze deelstaatverkiezingen geeft hem een sterke positie tegenover Söder. En zelfs dat is niet zeker. Omdat de deelstaat CDU-partijen die nu aan de verkiezingscampagne beginnen, veel meer sympathie hebben voor Merz. Een overwinning wordt niet automatisch toegeschreven aan Laschet. De verdeeldheid binnen de CDU is nog lang niet verdwenen, die met de zusterpartij CSU in de deelstaat Beieren lijkt voor eeuwig.


Alle kandidaten tijdens de CDU-voorzittersverkiezing zijn belijdend Rooms-Katholiek. Angela Merkel is van huis uit, als dochter van een dominee, protestants. Angela Merkel zal bij de komende landelijke verkiezingen niet meer uitkomen voor de CDU en dus geen Bondskanselier meer worden bij een overwinning.

De Duitse bondskanselier bidt vaak tot God, zeker als zij belangrijke politieke beslissingen moet nemen.

Op het jongerencongres van de Evangelische Gemeenschap ‘Association Wurttemberg’ vertelt Merkel over haar geloofsleven en de Christelijke wortels van de CDU. “Voor het maken van belangrijke beslissingen bid ik tot God. Voor God ben ik een mens. Ik ben voor Hem niet de Duitse bondskanselier Angela Merkel maar het mens Angela Merkel. Ik ontdek als ik voor God sta dat ik het niet altijd bij het rechte eind heb en dat ik fouten mag maken.”

Merkel verzekert de jongeren dat de CDU zich heel bewust is van haar christelijke wortels. De afgelopen jaren kreeg de partij veel kritiek over zich heen omdat de ‘C’ in de naam zou zijn verdwenen maar Merkel zegt daarover: “De Bijbel is geen handboek voor het ontwerpen van Christelijk beleid. Maar het is wel belangrijk dat we de Bijbel gebruiken als ethisch en moreel kompas. Bij de CDU is dit altijd de basis van alle beslissingen geweest en dat zal ook zo blijven.”

Angela Merkel roept Duitse Christenen op zelfbewust te zijn. Dat is volgens haar belangrijk nu Duitsland veel vluchtelingen met een Islamtische achtergrond opvangt. Wie bang is voor islamisering, moet volgens Merkel gewoon weer eens de kerkbank inschuiven.

Angela Merkel woont samen met haar man in een bescheiden huurflat in Berlijn. In het weekeinde vertrekken zij vaak naar Hohenwalde, vlakbij Berlijn in de voormalige DDR, waar zij een uiterst bescheiden weekendhuisje hebben. Bescheidenheid lijkt bij Merkel, zij werd geboren en groeide op in de voormalige DDR, in al haar genen te zitten. Ook haar kerkbezoek lijkt zich door bescheidenheid te kenmerken.

Geef een reactie op dit artikel