Noord-Ierland: Katholieke Sinn Féin wint verkiezingen

Het is voor het eerst in meer dan 100 jaar dat een Katholieke partij de meeste zetels in het parlement wint.

Zaterdag 07 mei 2022 – 11:27 – Bron: ADN – Beeld: Publiek domein
  -Belfast- De Katholieke politieke partij ‘Sinn Féin’ (Iers voor wijzelf) heeft de verkiezingen gewonnen in Noord-Ierland. Het is de eerste keer dat de partij de meeste zetels haalt. Donderdag werden in Noord-Ierland  parlementsverkiezingen gehouden, vandaag werden de definitieve resultaten bekend.

Katholiek vs Protestant

Die verkiezingen zijn ingewikkeld, vanwege grote spanningen tussen de verschillende partijen. De Democratic Unionist Party (DUP), die de afgelopen jaren altijd het grootst was, is Protestants en Unionistisch. Dat betekent dat de partij bij het Verenigd Koninkrijk wil blijven. Sinn Féin daarentegen is Rooms-Katholiek en voelt zich meer verbonden met de republiek Ierland. Sinn Féin is ontstaan uit het Ierse Republikeinse Leger, de IRA. Deze groepering pleegde vooral in de jaren 70 en 80 aanslagen op Britse doelen, en eiste een hereniging van Ierland.

IRA-verleden

Sinds de vrede in 1998 is getekend, probeert Sinn Féin zich van het gewelddadige IRA-verleden te ontdoen. Sinn Féin heeft bij de verkiezingen 27 zetels van het Noord-Ierse parlement weten te winnen. Concurrent DUP komt op 25 zetels.

Sinn Féin mag nu de nieuwe premier van Noord-Ierland leveren. Dat zal Michelle O’Neill zijn, die de partij naar de overwinning leidde. Het is voor het eerst in meer dan 100 jaar dat een Katholieke partij de meeste zetels in het parlement wint.

Geef een reactie op dit artikel