Noord Ierland: Katholieken vormen na 101 jaar meerderheid

Donderdag 22 september 2022 – 14:53 – Bron: Redactie kerk- Beeld: PB
  -Belfast- Voor het eerst in de 101-jarige geschiedenis van Noord-Ierland zijn inwoners van Katholieke huize er in de meerderheid.

Uit tienjaarlijks onderzoek van de Ierse statistische dienst (CSO)  blijkt dat 45,7 procent van de bevolking een Katholieke achtergrond heeft, tegen 43,5 procent Protestant.

Verenigd Ierland

Bij het vorige onderzoek, uit 2011, waren de Protestanten nog in de meerderheid: 48 tegen 45 procent. De uitkomst lijkt een opsteker voor de nationalisten,die voor een verenigd Ierland zijn. Hun partij Sinn Féin, de grootste partij in het land, wil graag een referendum houden over aansluiting bij Ierland.

Noord-Ierland is verdeeld: de Katholieken willen dat de Britten vertrekken en Noord-Ierland bij Ierland gaat horen. De Protestanten willen daarentegen dat Noord-Ierland bij Engeland blijft horen.

Deze patstelling, eufemistisch “The Troubles” genoemd, zorgt ervoor dat de Katholieken en Protestanten al vele jaren een bloedige ruzie hebben. Er zijn al duizenden doden gevallen en iedereen heeft wel familie die door de ene of de andere partij vermoord is.

Paus

De kerk in Ierland en Noord-Ierland (in het Iers: “Eaglais Chaitliceach in Éirinn) is georganiseerd in vier kerkprovincies die niet onderworpen zijn aan de nationale jurisdictie binnen een nationale kerk, maar aan de universele jurisdictie van de Paus binnen de Universele kerk.

Van de vier kerkprovincies liggen er drie volledig in Ierland en één in zowel Noord Ierland als Ierland . Deze vier provincies zijn verdeeld in 26 bisdommen (4 aartsbisdommen en 22 bisdommen) die 1.359 parochies omvatten.

Homohuwelijk en abortus legaal in Noord-Ierland

In Noord-Ierland worden in 2020 het homohuwelijk en abortus legaal. Een laatste poging van conservatieve parlementsleden, zowel Katholiek als Protestant, om de wetten tegen te houden, is mislukt.

Om nu te zeggen dat zowel Ierland als Noord Ierland Katholieke landen zijn gaat te ver. Het zijn landen met Katholieken. De secularisatie heeft, net als in de rest van Europa, flink huis-gehouden. Het kerkbezoek kent een constante lijn, neerwaarts. Wel is voor huwelijken en uitvaarten de kerk zeer belangrijk voor de Ieren. Het misbruik binnen de kerk ging ook aan Noord-Ierland niet voorbij, hetgeen voor veel uittredingen heeft gezorgd.

Geef een reactie op dit artikel