Oeps….! Meerderheid Duitsers heeft het wel gehad met religie

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 23 september 2021 09:33 – Bron: Redactie kerk/KNA/ARD – Beeld: PB
  -Bonn- 81 procent van de Duitsers vindt de wereld niet langer rechtvaardig – dit blijkt uit een representatief onderzoek, te weten: ‘Glaube – Nachhaltigkeit – Gerechtigkeit.’ Voor de meeste Duitsers speelt religie persoonlijk ook geen rol meer.

Dat heeft de verantwoordelijke ‘Stichting Vredesdialoog’ vandaag in het Duitse Lindau bekendgemaakt. De stichting liet het onderzoek uitvoeren door het onderzoeksbureau ‘YouGov’ om de houding van Duitsers ten aanzien van duurzaamheid en mondiale rechtvaardigheid te onderzoeken.

Het onderzoek concludeert ook dat nog slechts twaalf procent van de ondervraagden vindt dat religies een (vrij) positieve bijdrage leveren aan een rechtvaardige wereld. Dat is de laagste score sinds jaren. Slechts 27 procent van de ondervraagden ziet religies als sociale en politiek invloedrijke actoren. Hun functies zijn eerder pastorale zorg (69 procent), oriëntatie en ondersteuning (47 procent), zingeving (40 procent) en solidariteit (38 procent). De sociaal-politieke bijdragen van stichtingen en niet-gouvernementele organisaties (33 procent), de Verenigde Naties (30 procent) en de Europese Unie (27 procent) werden positiever beoordeeld.

Jongeren zijn positiever over religies dan ouderen

Jongere ondervraagden beoordelen de bijdrage van instellingen en actoren over het algemeen positiever dan oudere respondenten. Ook ervaren zij religies positiever dan ouderen, zij het op een relatief laag niveau. Van de 18 tot 29-jarigen ziet 16 procent een positieve bijdrage van de religies, 30- tot 54-jarigen tien procent, ouder dan 55 jaar twaalf procent .

De meerderheid van de Duitsers (57 procent) vindt ook dat religies zich meer moeten inzetten voor armere landen om bijvoorbeeld betere toegang te krijgen tot Covid-19-vaccins. Vaccinsceptici overtuigen om zich te laten vaccineren wordt echter veel minder gezien als een taak voor religies (44 procent).

De Duitsers zien milieu- en klimaatbescherming (40 procent), veilige toegang tot energie en water (35 procent) en het vermijden van armoede (31 procent) als prioriteiten om een betere wereld te realiseren.

Het geloof is voor de meesten niet veranderd door de pandemie

Voor de meeste gelovige Duitsers (75 procent) is hun geloof niet veranderd tijdens de pandemie. Vooral jonge Duitsers (12 procent) zeggen dat hun geloof tijdens de pandemie juist sterker was geworden.

Voor het onderzoek zijn tussen 13 en 18 augustus 2.074 Duitsers van 18 jaar en ouder geïnterviewd. De aanleiding is de ‘Wereldconferentie van religieuze leiders’ van de grootste interreligieuze niet-gouvernementele organisatie ‘Religions for Peace’ (RFP), die van 4 tot 7 oktober in Lindau plaatsvindt.