Paus JP II museum in Warschau geopend

-Warschau- (KNA)  President Andrzej Duda van Polen heeft woensdag in Warschau het grootste Pausmuseum van het land geopend.

Het Johannes-Paulus-II-en-Primas-Wyszynski-Museum toont de hoogtepunten uit het leven van de 41 jaar geleden tot Paus verkozen Krakauer Aartsbisschop Karol Wojtyla (1920-2005) en zijn Kardinaal Stefan Wyszynski (1901-1981), die in Polen tot “Primas van de eeuw” werd uitgeroepen.

De tentoonstelling neemt de belangrijke taak op zich, de jonge generatie de waarden van Johannes Paulus II en Wyszynski over te brengen, zegt Duda. De Wojtyla-Paus prijst hij  als “grootste Pool in onze geschiedenis” en als mens, die een uiterst belangrijke bijdrage leverde bij de val van het communisme. De Bisschopsconferentievoorzitter Wyszynski heeft hem vele jaren daarbij geholpen. Beide Kerkmannen hebben de waarden vertegenwoordigd, die het de Polen mogelijk maakte, de moeilijkste momenten in hun geschiedenis te doorstaan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het museum, rondom de enorme koepel van de nieuwe Kerk “Heiligdom der Goddelijke Voorzienigheid” in het zuiden van de hoofdstad, al tijdens de Polen-reis van Paus Franciscus in de zomer van 2016 geopend zou worden. Maar de bouwplannen namen aanmerkelijk meer tijd in beslag dan gepland.

Het museum is weliswaar nog niet helemaal af, maar de deuren gaan nog dit jaar voor het publiek open.  Het museum is 26 meter hoog en met iets meer dan 2.000m2 , bijna dubbel zo groot als de tentoonstelling in het geboortehuis van de in 2014 Heilig gesproken Johannes Paulus II in het Zuid-Poolse Wadowice.

Bij de opening waren ook de Warschauer Kardinaal Kazimierz Nycz en Cultuurminister Piotr Glinski aanwezig. Gefinancierd werd de bouw van het museum grotendeels door de staat. Dat stuitte in 2014 op heftige kritiek van de sociaal-democraten. Zij waren mordicus tegen het beschikbaar stellen van 3,8 miljoen Euro belastinggeld.

Wyszynski staat kort voor zijn Zaligspreking. Paus Franciscus keurde begin oktober een Decreet van de Congregatie voor Heiligsprekingen goed, waarin de genezing van een destijds 19-jarige Poolse van schildklierkanker in 1989 als wonder wordt aangemerkt. Daarmee is aan alle formele voorwaarden voor een Zaligspreking voldaan.

Foto: Pixabay

App WinactieApp Winactie

Geef een reactie op dit artikel