Regeerakkoord in Duitsland zonder Christelijke partijen

Leestijd: 2 minuten

SPD, FDP en Groenen bereiken regeerakkoord

Duitsland krijgt een links-liberaal kabinet (Beeld Embedded Photography)
Woensdag 24 november 2021 11:25 – Bron: ADN – Beeld: PB
  -Berlijn- Na een maand onderhandelen stellen de drie formerende Duitse partijen om 15 uur hun regeerakkoord voor.

De onderhandelaars praatten sinds oktober formeel over de vorming van een ‘Ampelkoalition’ (verkeerslichtcoalitie), dat staat voor een regering van sociaaldemocraten (rood), ­liberalen (geel) en groenen. De SPD’er Olaf Scholz wordt de nieuwe Kanselier

Formaliteit

Om 15 uur stellen zij hun akkoord voor op een persconferentie. De deal moet wel nog door de partijen zelf worden goedgekeurd, bijvoorbeeld via een partijbijeenkomst, maar dat is nog slechts een formaliteit. Het is de eerste driepartijencoalitie in Duitsland sinds de jaren vijftig.

De partij van Scholz was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in september, ten koste van het conservatieve blok CDU/CSU onder leiding van Kanselierskandidaat Armin Laschet. De Groenen en de FDP kozen als derde en vierde partij ervoor om te onderhandelen met de SPD, nadat ze ook verkennende gesprekken hadden gevoerd met de CDU/CSU.

Kolen en gas

De afgelopen weken waren de drie partijen het al eens geworden over een basistekst van twaalf pagina’s. Tegen 2030 zou de nieuwe Duitse regering de kolenmijnen willen sluiten en tegen 2040 zou ze de gascentrales willen sluiten, zo vertellen bronnen aan Reuters.

Met de komst van de nieuwe regering neemt Angela Merkel afscheid als bondskanselier na zestien jaar Duitsland te hebben geleid.

Soft-drugs

Een van de opmerkelijke onderhandelingspunten die straks in wetgeving worden omgezet is de legalisering van soft-drugs. Via de apotheek kan iedere Duitser van 18 jaar of ouder legaal ‘wiet’ kopen, zoals dat in Nederland via de ‘coffeeshop’ kan. Deze invoering is omstreden in Duitsland. Het zal als bijkomend voordeel een ineenstorting betekenen van drugstoerisme door Duitsers naar Nederland.